Bikesrepublic

Tak Wajib Pakai Pelitup Muka Di Luar Bangunan Bermula Ahad Ini

Pemakaian pelitup muka yang telah menjadi norma baharu rakyat Malaysia sejak dua tahun lalu tidak lagi diwajibkan diluar bangunan bermula 1 Mei ini.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam satu pengumuman kelonggaran langkah kawalan pada Rabu.

Namun, pemakain pelitup muka masih digalakkan dikawasan sesak seperti di bazar Ramadan, pasar malam dan stadium. Pada masa sama, pelitup muka juga digalakkan bagi individu bergejala dan berisiko tinggi (belum vaksin, warga emas).

Bagaimanapun, pelitup muka masih lagi diwajibkan apabila berada dalam bangunan termasuk pusat beli belah serta pengangkutan awam (termasuk e-hailing).

“Penguatkuasaan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan peraturan-peraturan di bawahnya akan dikenakan ke atas individu yang gagal mematuhi arahan pemakaian pelitup muka,” jelasnya.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube