Bikesrepublic

QJMotor SRT600 Gantikan SRT550, Adakah Kita akan Dapat Benelli TRK yang Baharu?

QJMotor ialah salah satu daripada beberapa jenama di bawah empayar Qianjiang yang sering menghasilkan model demi model motosikal, antaranya yang menjadi Benelli, atau sekurang-kurangnya berkongsi platform. Contohnya, QJMotor SRT600 ini yang bakal menggantikan SRT550.

Model SRT550 berdasarkan satu platform yang amat penting. Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, enjin dan casisnya adalah sama dengan Benelli TRK 502. TRK 502 telah dihentikan produksinya tetapi masih boleh didapati di Malaysia. Platform ini juga digunakan oleh MV Lucky Explorer 5.5, hasil kerjasama Qianjiang dan MV Agusta.

Tetapi di sini ada sesuatu yang agak mengelirukan. Walaupun dokumen kelulusan jenis adalah untuk QJMotor SRT600 baharu, ia menggunakan kapasiti 554cc yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan besar dalam kuasa daripada 47 hp kepada 60 hp. Melihat katalog, kami mendapati bahawa tahap kuasa itu same dengan model sportbike SRK550RR dan RS, bermakna enjin SRT600 “baru” sebenarnya adalah unit berspesifikasi lebih tinggi.

Satu kelegaan yang dialu-alukan (jika motosikal ini itu menjadi Benelli dan dijual di Malaysia), ialah pengurangan berat. Dokumen itu menyenaraikan 220kg, berbanding 234 kg yang lama.

Reka bentuk SRT600 juga menunjukkan satu lagi perubahan yang dialu-alukan, iaitu tanpa rupa mudguard depan seakan GS yang murahan. Sebaliknya, QJMotor merekabentuk semula motosikal itu untuk mirip model adventure SVT650 yang menggunakan enjin V-Twin.

Ciri-ciri lain yang boleh dilihat dalam gambar ialah kaliper brek depan Brembo dengan pemasangan jejari. Saiz tayar ialah 110/80-19 untuk hadapan dan 150/70-17 di belakang.

Adakah ini akan menjadi kelas pertengahan Benelli baharu untuk menggantikan TRK 502 yang sudah terlalu lam? Masa akan menentukan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube