Bikesrepublic

Maserati MC20 Cielo Dilancarkan Di Malaysia Dari RM1.2 Juta!

Maserati telah memperkenalkan MC20 Cielo Spyder ke pasaran Malaysia, menambah varian berbumbung terbuka ke dalam rangkaian mereka. MC20 Cielo Spyder membuat penampilan globalnya pada tahun 2022, mengikuti pelancaran supercar MC20 pada tahun 2020. Nama ‘Cielo’ bermaksud ‘langit’ dalam bahasa Itali, menekankan fokus reka bentuknya yang menawarkan hubungan dengan alam. MC mewakili Maserati Corse (‘Perlumbaan’); 20 merujuk kepada tahun 2020, tahun yang memulakan era baru jenama ini.

Salah satu ciri menonjol MC20 Cielo Spyder adalah mekanisme bumbung berkuasa, yang membolehkan pemandu melipat bumbung ke dalam ruang simpanan di bahagian belakang dalam masa 12 saat. Reka bentuk bumbung ini direka untuk menawarkan insulasi termal terbaik dalam kelasnya.

Pengalaman berbumbung terbuka diperkukuhkan dengan teknologi ‘kaca pintar’ elektrokromik. Dengan tekan butang, kaca ini boleh berubah dari buram ke jelas atau sebaliknya. Teknologi ini, dikenali sebagai Polymer-Dispersed Liquid Crystal (PDLC), digunakan dalam sunroof untuk memberikan kawalan ketelusan yang serbaguna dengan menggunakan cas elektrik. Ia biasanya terdapat dalam kenderaan mewah untuk aplikasi sunroof dan cermin belakang.

Bagi peminat audio, MC20 Cielo Spyder menawarkan sistem audio High Premium Sonus Faber yang bersifat pilihan, dioptimumkan untuk kabin spyder yang boleh dibuka pada sesetengah waktu. Dua belas pembesar suara diletakkan dengan strategik untuk menghasilkan kualiti bunyi yang luar biasa.

Sama seperti supercar MC20, MC20 Cielo Spyder telah melalui ujian terowong angin yang ekstensif untuk menyempurnakan reka bentuk minimalisnya dan mengoptimumkan kecekapan aerodinamik. Kereta ini mempunyai pintu kupu-kupu, yang membuka ke atas untuk memudahkan masuk dan keluar, walaupun dengan lantai kereta yang rendah.

MC20 Cielo Spyder mempunyai enjin petrol Maserati berteknologi 90 darjah V6 Nettuno yang berenjin kembar turbo dengan Bilik Pembakaran Kembar. Pendekatan inovatif ini, yang dipinjam dari Formula 1, meningkatkan kecekapan pembakaran dengan bilik sebelum pembakaran dilengkapi dengan dua palam api. Walaupun dibekalkan oleh Ferrari, enjin ini telah diperkemaskan oleh jurutera Maserati dan dibuat di dalam.

Enjin 3.0 liter ini menghasilkan 630bhp dan 730Nm tork, yang dihantar ke roda belakang melalui transmisi dwi-petik 8-kelajuan. Sama seperti MC20, MC20 Cielo Spyder menggunakan tub monokok karbon berat yang direka dengan badan berongga karbon dan aluminium ringan. Platfrom ini direka untuk disesuaikan untuk elektrifikasi masa depan tanpa memerlukan modifikasi struktural yang besar.

Terdapat beberapa Sistem Keselamatan Aktif tambahan. Selain daripada sensor tempat letak kereta, kamera belakang, dan pemantauan titik buta yang telah menjadi standard pada MC20 sejak MY22, model baru ini menambah kamera 360° baru, brek automatik kecemasan, dan maklumat tanda lalu lintas.

Versi pelancaran MC20 Cielo menampilkan warna logam tiga lapisan baru yang dikenali sebagai Acquamarina, tersedia sebagai sebahagian daripada program penyesuaian Maserati Fuoriserie. Warna ini berinteraksi dengan cahaya, mendedahkan dirinya dengan cara yang mengejutkan. Dasarnya adalah kelabu lembut terinspirasi dari perlumbaan, mengingatkan kepada DNA sukan MC20, ditemani dengan lapisan mica aquamarine berkilauan yang menghidupkan warna dan menjadikannya istimewa.

Maserati MC20 Cielo dijual pada harga RM1,228,000.00 sebelum cukai tempatan dan duti, opsyen penyesuaian, dan insurans. Harga termasuk liputan Jaminan Standard selama 3 tahun tanpa had jarak dan program penyelenggaraan percuma selama 3 tahun/60,000km, mengikut mana yang datang dahulu (Termasuk *Perkhidmatan Premium Maserati Plus selama 3 Tahun /60,000km).

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube