Bikesrepublic

Triumph TF250-X Adalah Moto Jenis Motocross Yang Pertama Dari Jenama Britain Ni!

Salah satu pengumuman terbesar tahun ini dalam dunia permotoran adalah Triumph sedang bekerja untuk membina motosikal motokros yang pertama nya.

Selepas itu, ada berbulan-bulan penuh godaan dan info yang tersebar.

Dan sekarang, masanya dah tiba untuk Triumph mengumumkan secara rasmi model terbarunya, yang dikenali sebagai TF 250-X.

Motosikal baru ini dibangunkan sepenuhnya oleh Triumph dan dengan kerjasama rapat bersama juara perlumbaan Rick Carmichael dan Ivan Cervantes.

Menggerakkan motosikal baru ini adalah sebuah jentera daya perlumbaan yang baru – enjin satu piston empat lejang berdasarkan persaingan yang dikatakan sangat ringkas dan ringan.

Ia mempunyai piston aluminium tempa dan injap titanium, serta salutan geseran rendah seperti berlian, penutup magnesium ringan, dan kopling Exedy Belleville.

Untuk penunggang motokros yang tegar, Triumph juga menawarkan aplikasi pengurusan enjin canggih yang dipanggil aplikasi MX Tune Pro. Ini membolehkan penunggang menggunakan pemetaan pilihan pengguna secara waktu nyata, papan pemuka sensor enjin waktu nyata, dan fungsi diagnostik langsung melalui sistem pengurusan enjin yang boleh diprogram dengan kawalan.

Bagi rangka motosikal baru ini, Triumph menggunakan rangka aluminium yang kuat dengan bingkai tulang belakang yang ringan dan dua pelukan.

Triumph mengatakan rangka baru ini menawarkan keseimbangan optimum antara prestasi, jisim, dan fleksibiliti, sementara berat keseluruhan motosikal menetapkan tonggak baru untuk nisbah “kuasa-ke-berat” terbaik dalam kategorinya.

Sebagai motosikal motokros, penyusunan suspensi motosikal Triumph yang baru ini tidak mengecewakan. Tugas penyerapan diuruskan oleh KYB dan terdiri daripada garpu AOS berpembalut 48mm di bahagian depan yang mempunyai clamps triple aluminium 7075-T6 yang ditempa dan dimachined serta satu gegelung tiga hala di bahagian belakang.

Tugasan brek diuruskan oleh Brembo dan melibatkan dua penampal depan berambu 24mm dan satu penampal belakang berambu 26mm. Cakera dibekalkan oleh Galfer dan mengukur 260mm di bahagian depan dan 220mm di bahagian belakang.

Roda dibekalkan oleh Dirtstar, khususnya rim aluminium Siri 7000 dengan cubitkan cubitan yang dipeluk oleh tayar Pirelli Scorpion MX32 yang sederhana lembut.

Triumph baru ini juga akan dilengkapi dengan senarai aksesori yang mengagumkan termasuk:

1. Sistem ekzos penuh titanium Akrapovic.

2. Peranti hole shot XTrif.

3. Modul kawalan pelancaran Athena LC-GPA dengan pilihan kawalan traksi dan tetapan kawalan pelancaran yang ditingkatkan oleh penunggang dan penunjuk kelajuan enjin LED.

4. Modul wi-fi MX Tune Pro.

5. Tempat duduk prestasi dan penutup tempat duduk yang mempunyai daya cengkaman tinggi.

6. Set ganti bodywork.

Sebagai sebahagian daripada pengenalan Triumph TF 250-X yang baru, Triumph juga akan memperkenalkan pusat-pusat khas Motokros dan Enduro Triumph yang baharu, tetapi pusat-pusat ini akan berpusat di Eropah, Australia, dan Amerika Syarikat. Kami tidak menjangkakan pusat-pusat ini akan muncul di rantau Asia dalam masa terdekat.

Pengenalan motosikal motokros yang baru juga merupakan sebahagian daripada usaha terkini Triumph ke dalam segmen baru dalam sukan permotoran. Syarikat ini telah menubuhkan pasukan perlumbaan baru yang dipanggil Pasukan Kejuaraan Dunia SuperMotocross Amerika yang akan memperkenalkan motosikal TF 250-X yang baru dalam Kejuaraan Dunia 2024.

Berkenaan harga, Triumph yang baru ini dijual pada harga 9,795 Pound sterling atau kira-kira RM60,000 sebelum cukai.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube