Bikesrepublic

Saya Tak Nak ada Pelumba Eropah Sahaja, Saya Nak Pelumba Malaysia Juga – Razlan Razali

Datuk Razlan Razali bercadang memulakan yang sebuah pasukan Moto3 baharu dan ia mestilah ada seorang pelumba Malaysia. Beliau berkata, “Saya tak nak ada pelumba Eropah sahaja, saya nak pelumba Malaysia juga” di dalam pasukan itu.

Beliau berkata demikian kerana terdepat permintaan daripada pelabur berpotensi di Eropah untuk beliau mengendalikan sebuah pasukan Moto3 di dalam Kejuaraan Motosikal Dunia 2025.

Ini merupakan peluang terbaik memasukkan seorang bakat negara seperti Hakim Danish Ramli yang sedang bersaing di Kejuaraan Dunia JuniorGP dan Red Bull Rookies Cup masa ini.

“Pada minggu lalu, ada permintaan daripada penaja serta pelabur berpotensi (dari Eropah) yang meminta saya datang semula, paling tidak untuk buat pasukan Moto3. Mereka mempunyai seorang pelumba yang hendak dibawa masuk tetapi nak pasukan sendiri.

“Jadi saya gunakan peluang itu, mungkin seorang pelumba Eropah dan seorang lagi pelumba Malaysia. Bagi saya, kalau nak buat pasukan Moto3, saya tak nak pasukan itu semuanya dari Eropah (pelumba), saya nak masukkan juga pelumba Malaysia,” katanya.

Datuk Razlan turut inginkan Zulfahmi Khairuddin yang mengemudi pasukan ZK Racing untuk turut serta dalam projek berkenaan.

“Saya juga kena dapatkan pendapat Zulfahmi sama ada nak (jentera) KTM. Kalau Moto3 antara Honda dan KTM, KTM lagi bagus dan perkara seperti ini kena rancang sebaiknya,” kata Razlan.

Beliau menjangkakan keputusan muktamad mengenainya mungkin diketahui sebelum Grand Prix (GP) Kazakhstan, pertengahan Jun ini.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan