Bikesrepublic

KTM 1390 Super Duke R Yang Baru Adalah Yang Terpaling Gila Dari KTM!

Boleh percaya tak Duke dah wujud selama 30 tahun? Tahun 2024 menandakan ulang tahun ke-30 bagi siri Duke KTM, dan perjalanan dia memang gempak.

Dan tak ada cara yang lebih baik untuk sambut ulang tahun tu selain dengan melancarkan iterasi Duke yang paling gila.

KTM 1390 Super Duke R ni maman paling gila – dengan enjin 1,350cc yang hasilkan 190hp pada 10,000 rpm dan 145Nm tork pada 8,000rpm.

Super Duke R baru ni ada update yang agak mengancam, macam unit lampu hadapan LED baru yang lebih ringan 700 gram dari sebelum ni, spoiler tangki baru, dan winglets. Ada juga penutup subframe baru yang hilangkan lampu brek, buat design dia lagi tajam.

Dengan tambahan profil rendah dan rangka yang kompak, Super Duke R nampak lebih berotot dan agresif. KTM kata dia dah naikkan attitude 1390 Super Duke R dengan menurunkan ketinggian.

Aliran udara dan kotak udara pun direka semula dengan tangki minyak yang meningkat kepada 17.5 liter, peningkatan 1.5 liter dari model sebelum ni. KTM kata tangki minyak yang lebih besar ni bagi Super Duke R boleh cover jarak sehingga 300km.

Enjin LC8 pun kena update, dengan bore dinaikkan kepada 110mm untuk dapatkan pembesaran keseluruhan 1,350cc. Ada juga penukaran cam shaft baru yang tergabung pada kepala silinder. Update ni bagi lebih banyak kuasa dan tork, dan membolehkan pemetaan bahan api dikemas kini untuk mematuhi peraturan pelepasan Euro 5+.

Barang baru juga termasuk penyerap kejutan WP Apex yang boleh diubahsuai sepenuhnya untuk penyesuaian kelajuan rendah dan tinggi, dengan penyesuaian semula dan pre-load tanpa alat. Ada juga fork WP Apex Open Cartridge 48mm baru dengan tugas fungsi yang dipisahkan di bahagian depan.

Tapi untuk Super Duke R Evo, pengurusan penyerapan dibawa ke tahap yang berbeza dengan Teknologi WP Semi-Active (SAT) Generasi Terkini. Disebut sebagai sistem penyerapan yang paling canggih di pasaran, SAT mempunyai katup magnet yang dikawal elektronik untuk penyerapan yang berubah-ubah, memberikan pelbagai penyesuaian – dari sangat selesa hingga ke kekakuan sedia untuk track-day.

Bekerja di belakang tabir adalah Unit Kawalan Penyerapan (SCU) yang menyesuaikan kadar penyerapan melalui katup magnet secara langsung. Ia membaca permukaan jalan dan gaya pemandu untuk menyesuaikan penyerapan secara automatik.

Kedua-dua Super Duke R dan Super Duke R Evo juga mempunyai mod pemanduan baru – mod Prestasi dan Track lengkap dengan pengukur masa putaran dan statistik telemetri. KTM juga menyediakan kawalan brek enjin pilihan dan modul Suspensi Pro dikemas kini untuk mereka yang guna Evo.

Seperti biasa, KTM juga ada rangkaian penuh KTM Powerparts dan bahagian KTM PowerWear yang direka khas.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube