Bikesrepublic

Laporan Harian Kemalangan Jalan Raya Mula Disiarkan

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) telah mula menyiarkan angka kemalangan jalan raya dan kematian harian bermula Khamis, 14 Mac 2024. Ia merupakan langkah yang selaras dengan pengumuman Menteri Pengangkutan Malaysia tidak lama dahulu.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Azman Ahmad Saperi berkata, terdapat sebanyak 1,999 kes kemalangan jalan raya yang menyebabkan 12 kematian pada Khamis lepas.

Statistik untuk Jumaat, 15 Mac 2024 pula menurun sebanyak 121 kes kepada 1,878 kes. Namun, jumlah yang maut meningkat kepada 16 kes.

“Penyiaran data statistik kepada umum ini sebagai langkah meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya dan orang ramai betapa seriusnya kes kemalangan setiap hari,” katanya dalam kenyataan semalam (Jumaat).

PDRM turut menyeru agar semua pengguna jalan raya sentiasa mengikut peraturan yang telah ditetapkan dan memastikan undang-undang jalan raya dipatuhi. Jelasnya, kerjasama daripada orang ramai diharap dapat meningkatkan lagi kesedaran terhadap kepentingan menjaga keselamatan sekali gus mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Nota daripada pengarang: Angka-angka tersebut masih pada tahap yang membimbangkan, kerana secara puratanya, terdapat 83.3 dan 78.3 kemalangan setiap jam masing-masing pada Khamis dan Jumaat. Daripada segi kematian pula, purata harian ialah 1 setiap 2 jam pada Khamis, dan 2 setiap 3 jam pada Jumaat.

Seorang Penunggang Motosikal Maut setiap 2 Jam

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube