Bikesrepublic

Seorang Penunggang Motosikal Maut setiap 2 Jam

Data pihak berkuasa Malaysia menunjukkan suatu satistik yang amat membimbangkan: Seorang penunggang motosikal maut setiap 2 jam.

Statistik tersebut juga menunjukan bahawa 2023 merupakan tahun yang paling merbahaya, dengan 6,443 orang kematian akibat kemalangan jalan raya. Ia merupakan angka tertinggi dalam tempoh lima tahun.

Berdasarkan data tersebut, terdapat purata 18 kematian setiap hari. Ia bersamaan dengan satu kematian setiap 80 minit.

Golongan bermotosikal masih merupakan kumpulan berisiko paling tinggi, kerana dua pertiga daripada jumlah itu merupakan penunggang dan pembonceng motosikal. Seramai 4,480 penunggang dan pembonceng motosikal telah maut pada 2023.

Hakitkat ini didedahkan oleh Menteri Pengangkutan Malaysia, Dato’ Anthony Loke ketika  sidang media di Parlimen di sini, semalam.

Dalam satu perkembangan yang lain, beliau juga berkata Jabatan Pengangkutan Jalan dan Polis DiRaja Malaysia akan menyiarkan maklumat mengenai angka kemalangan dan maut akibat kemalangan jalan raya dalam masa nyata (real time) setiap hari.

Beliau berharap langkah ini dapat menyedarkan orang ramai terhadap keselamatan jalan raya kerana kemalangan jalan raya merupakan penyumbang utama kepada kadar kematian di negara ini. Kaedah seakan penyiaran statistik harian bagi kes Covid-19 pada suatu masa yang lalu.

Langkah ini berlainan daripada laporan statistik kemalangan jalan raya dan kematian akibatnya pada setiap tahun.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube