Bikesrepublic

Fairstreet Sports Nafikan Pembatalan MotoGP Indian 2024

Fairstreet Sports telah menafikan bahawa pembatalan MotoGP India 2024.

Penafian itu dikeluarkan oleh penganjur tempatan sukan itu selepas “berita” pembatalan itu tersebar di seluruh dunia dengan kelajuan cahaya. Autosport.com adalah yang pertama melaporkan bahawa pusingan India akan digugurkan kerana Fairstreet masih belum mengeluarkan dana kepada pemegang hak MotoGP Dorna Sports dan beberapa vendor.

Itu juga membawa kepada spekulasi bahawa GP Kazakhstan yang ditangguhkan, yang pada asalnya dijadualkan bermula pada 16 Jun, akan mengambil alih selepas pembatalan MotoGP India 2024 yang dijadualkan bermula pada 20 September.

Kini Crash.net diberitahu bahawa pembayaran telah ditangguhkan kerana peraturan Tatakelakuan Model India. Ia adalah peraturan yang menghadkan perbelanjaan dana awam apabila negara itu mendekati pilihan raya. Dana GP datang daripada kerajaan Uttar Pradesh di mana Litar Antarabangsa Buddh terletak. Walau apa pun, dana telah diluluskan untuk diagihkan pada 4 Jun.

Ketua Pegawai Eksekutif Fairstreet Sports Pushkar Nath Srivastava memberitahu The Times of India pada 15 Mei bahawa perlumbaan masih akan diteruskan. “Perlumbaan akan tetap berlangsung,” katanya. “Ini (berita mengenai pembatalan) hanyalah khabar angin. Semua obligasi kontrak akan dipenuhi pada bulan Jun.” Laporan sebelum ini menyatakan bahawa Dorna telah memberikan tarikh putus 20 Mei kepada Fairstreet.

Dorna telah menandatangani kontrak tujuh tahun dengan Fairstreet Sports pada 2022 untuk menganjurkan Grand Prix India di Litar Antarabangsa Buddh dari 2023 hingga 2030.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan