Bikesrepublic

KTM 450 Rally Replica (2025) Dilancarkan

Replika KTM 450 Rally adalah motosikal yang paling dekat dengan membeli motosikal perlumbaan yang disiapkan oleh pembuat kilang sendri seperti, dan ia telah terbukti popular. Kini, KTM 450 Rally Replica (2025) telah dilancarkan, dengan perubahan terbesar sejak ia mula diperkenalkan pada 2020.

Sehingga baru-baru ini, KTM adalah kuasa yang dominan dalam dunia rali motosikal (dalam kelas 450cc). Mereka telah memenangi Rali Dakar sebanyak 19 kali sejak 2001. Tetapi Honda telah mencapai mengganggu penguasaan ini sejak dua tahun lalu, justeru sudah tiba masanya untuk KTM meningkatkan keupayaan motosikal mereka.

Perubahan untuk Replika KTM 450 Rally (2025) terdiri daripada tren kuasa dan terus ke casis.

Ciri-ciri utama:
  • Enjin silinder tunggal 450cc mendapat kepala silinder baharu (tetapi tetap SOHC), klac yang diperkuatkan dan transmisi yang diperkukuhkan.
  • Terdapat dua radiator kali ini.
  • Pelindung kerangka enjin di bahagian belakang berhampiran pelekap enjin. Bahagian-bahagian pelindung ini dipotong dengan laser dan dibentuk secara hidro, kemudian dikimpal dengan tangan di KTM Motorsports.
  • Menurut KTM, kerangka baharu ini mempunyai ciri-ciri lentur membujur dan kilasan yang “ditala secara khusus”, tetapi “mengekalkan maklum balas penunggang yang luar biasa”, penyerapan bonggol, dan kestabilan garis lurus. Itu adalah banyak parameter yang berbeza daripada satu kerangka.
  • Perubahan terbesar di sini ialah ketiadaan subframe belakang yang “tradisional”. Sebaliknya, motosikal baharu itu menggunakan tangki bahan api 16 liter sokongan diri baharunya sebagai subframe.

  • Mengenai bahan api, 16 liter di bahagian belakang itu digabungkan dengan satu tangki depan 9 liter, dan satu lagi dengan 9.5 liter bermakna model 2025 boleh membawa 34.5 liter secara keseluruhan.
  • Di hadapan ialah fork berdiameter 48mm berinjap kon kartrij tertutup WP Xact Pro 7548, diapit dalam pengapit tiga mesin CNC 23mm baharu serta peredam stereng Scotts.
  • Bahagian belakang digantung oleh monoshok WP Xact Pro 7750, yang bertindak pada lengan ayun aluminium berongga die-cast baharu.
  • Di dalam kokpit, menara navigasi berada di tengah-tengah di belakang fairing yang direka bentuk semula.
  • Lampu LED baharu untuk meningkatkan output sebanyak 33%.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube