Bikesrepublic

Apakah Maksud W untuk Gred Kelikatan Minyak Enjin?

Tanpa membuang masa, “W” untuk gred kelikatan minyak enjin bermaksud “musim salji” (winter). Ia adalah sebahagian daripada sistem gred kelikatan yang ditubuhkan oleh Persatuan Jurutera Automotif (SAE) untuk mengklasifikasikan minyak enjin mengikut ciri kelikatannya.

Dalam gred minyak enjin, seperti 10W-40, “10W” menunjukkan kelikatan minyak pada suhu rendah (keadaan musim sejuk). Inilah maksud “W” dan nombor:

 1. Kelikatan minyak ketika musim sejuk (W)
  • Nombor sebelum huruf “W” (contohnya 10W) bermaksud kelikatan minyak pada 0°F (-17.8°C), dan menunjukkan prestasi minyak ketika cuaca bersalji. Nombor yang lebih kecil menunjukkan keupayaan mengalir pada suhu rendah, bermaksud minyak itu lebih cair.
  • Namun, harus diingatkan di sini bahawa istilah “sejuk” di negara-negara bercuaca sederhana bermaksud -3 °C ke atas dan tidak lebih daripada 18 °C.
  • Oleh yang demikian, gred kelikatan “W” TIDAK perlu diambil kira di negara-negara bercuaca tropika sepertik Malaysia kerana suhu purata di sini di sekitar 27 °C. Suhu di beberapa kawasan tanah tinggi seperti Cameron Highlands pun tidak selalunya sampai serendah 15 °C.

 1. Gred kelikatan cuaca panas:
  • Nombor selepas “W” (contohnya 40 untuk minyak 10W-40) merupakan gred kelikatan minyak pada 100 °C. Nombor yang lebih besar menunjukkan minyak yang lebih pekat pada suhu yang lebih tinggi.
Contoh: Minyak enjin gred SAE 10W-40
 • 10W: Menunjukkan minyak itu sesuai untuk iklim sejuk.
 • 40: Menunjukkan minyak mengekalkan kepekatan yang mencukupi untuk melindungi enjin pada suhu operasi yang tinggi.

Sistem gred ini membantu memastikan bahawa minyak boleh memberikan perlindungan dan prestasi yang mencukupi di bawah pelbagai keadaan operasi, daripada musim salji hingga larian bersuhu tinggi.

Sebab minyak enjin yang dijual di Malaysia mempunyai gred musim sejuk dan musim panas adalah kerana minyak ini juga terdapat di negara lain, termasuk yang mempunyai musim salji.

Asal usul minyak enjin “multigrade”

Minyak enjin zaman dahulu ada gred tunggal sahaja. Masih terdapat minyak enjin gred tunggal, tetapi ini kini jarang dijumpai. Gred tunggal yang kami maksudkan adalah minyak seperti SAE 10, SAE 30 atau SAE 40, dan sebagainya.

Jadi, anda perlu menggunakan gred kelikatan paling terendah, seperti SAE 5 atau SAE 10, semasa musim salji apabila semuanya membeku. Minyak “nipis” mengekalkan likatnya supaya anda boleh menghidupkan enjin anda dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, minyak akan menjadi terlalu nipis apabila enjin mencapai suhu operasinya.

Sebaliknya, anda perlu menukar minyak musim salji itu kepada sesuatu yang “lebih berat” pada bulan-bulan yang lebih panas, seperti SAE 40, SAE 50, dsb. Ini untuk mengelakkan minyak daripada menjadi terlalu nipis dalam cuaca panas. Walau bagaimanapun, minyak ini akan bertukar menjadi sebuah blok gel pada musim salji.

Oleh itu, jurutera minyak berjaya membangunkan bahan tambahan yang menjadikan minyak enjin cukup nipis sehingga ia tidak membeku pada musim salji, dan kekal cukup pekat apabila enjin panas. Ini melahirkan minyak enjin “multigrade” yang kita lihat hari ini, seperti gred SAE 10W-40 yang disebutkan di atas. Oleh itu, anda boleh menggunakan hanya satu minyak sepanjang tahun.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube