Bikesrepublic

Kawasaki ZX-10R Dan ZX-10RR Dikemas Kini Bagi 2021

Dalam tempoh kurang dua bulan dari sekarang, Kawasaki bakal melancarkan enam jentera baharu bagi tahun 2021.

Bagaimanapun, sehingga kini masih tiada maklumat terperinci apakah antara jentera yang akan diperkenalkan namun dapat dipastikan salah satu daripadanya adalah Kawasaki ZX-10R dan ZX-10RR.

Namun, berdasarkan laporan, jentera tersebut bukanlah merujuk kepada model serba baharu sebaliknya sekadar kemas kini daripada model sedia ada.

Antara penambahbaikan yang akand dilaksanakan adalah bahagian enjin yang didakwa akan menghasilkan kuasa kuda dan tork yang lebih tinggi.

Kemas kini itu adalah sebahagian daripada usaha untuk membantu Kawasaki di pentas Kejuaraan Superbike Dunia (WSBK).

Langkah itu juga dijangka akan membawa perubahan terhadap ‘engine mounting’ dan beberapa ciri enjin lain.

Menurut laporan, rekaan keseluruhan akan terus kekal sama seperti versi sedia ada namun dengan aerodinamik yang lebih baik termasuk penggunaan winglet yang ketika ini merupakan keperluan ‘homologation’ di WSBK.

Senario ini mungkin juga menyaksikan Kawasaki akhirnya akan perkenalkan paparan digital berwarna pada ZX-10R dan ZX-10RR.

Kawasaki akan melancarkan enam model baharu itu pada 23 November ini. – Asphalt & Rubber

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube