Bikesrepublic

Geng Motosikal Arab Sering Kacau Penduduk Pattaya Di Thailand

Dalam laporan terbaru oleh media Thai, The Nation, seorang penduduk Pattaya mengutarakan kebimbangan mengenai geng yang terdiri terutamanya daripada pelancong Arab berusia 17 hingga 25 tahun, yang terlibat dalam perlumbaan motosikal laju di sepanjang Soi VC Residence Hotel dan Soi Yensabai.

Penduduk tersebut, yang bercakap kepada The Nation pada hari Khamis yang lepas, mendedahkan bahawa kumpulan-kumpulan ini, aktif dari tengah malam ke atas, telah menyebabkan gangguan selama kira-kira dua bulan.

Menurut penduduk tersebut, sesetengah penunggang motosikal menggunakan ekzos yang diubahsuai untuk meningkatkan tahap bunyi semasa perlumbaan ini. Selain itu, orang-orang yang tidak terlibat secara langsung dalam perlumbaan juga mengendarai motosikal mereka dengan biadap di sepanjang jalan dalam kumpulan, tanpa mengendahkan undang-undang trafik. Penduduk tersebut menekankan bahawa banyak pelancong ini memilih motosikal sewaan dari perniagaan tempatan untuk terlibat dalam aktiviti-aktiviti ini.

Mengungkapkan kebimbangan terhadap keselamatan pemandu lain di Pattaya, penduduk tersebut mendesak pihak berkuasa dan pihak berkenaan untuk menyiasat geng-geng yang mengganggu ini. Beliau menyatakan, “Kami mahu polis dan pihak berkuasa yang berkaitan menyiasat geng-geng yang menyebabkan kerenah sedemikian dan mengancam keselamatan pemandu lain di Pattaya.” Selain itu, penduduk tersebut menyeru agar kedai-kedai sewa motosikal tempatan diperiksa, mendesak pihak berkuasa untuk memastikan mereka hanya menyediakan kenderaan yang sah untuk pelancong.

Artikel ini menyorot populariti yang meningkat pesat perniagaan sewa motosikal di Pattaya, menawarkan cara pengangkutan yang berpatutan dan pantas bagi pelancong yang mahu menjelajah pasaran tempatan, tarikan pelancongan, dan pantai-pantai Pattaya. Harga sewa motosikal bermula dari 150 baht sehari, menyumbang kepada daya tarikan perkhidmatan ini di bandar resort timur ini.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube