Bikesrepublic

Enjin 3-Silinder Serba Baru Dari CFMoto Adalah Yang Paling Ringan Dalam Segmen

Pengeluar motosikal China dulunya kurang popular, dan lebih tertumpu kepada harga yang mampu milik. Tapi sekarang, situasi dah berubah, begitu juga dengan produk mereka. Jentera seperti Zontes, Moto Morini, Benelli, dan sekarang CFMoto telah melompat jauh dalam kualiti produk mereka. Tapi yang buat produk mereka menarik adalah teknologi yang ada di dalam. Ya, dulu mereka bergantung pada rakan jenama besar untuk inovasi dan teknologi, tapi sekarang tidak lagi.

Dulu, CFMoto cuma buat enjin untuk KTM, tapi sekarang mereka keluarkan enjin sendiri – enjin tiga silinder yang direka dan dibuat sendiri. Dominasi Triumph dan Yamaha dalam menghasilkan enjin tiga silinder yang paling mantap di dunia mungkin tercabar sekarang. Tapi apa benda enjin ni? Kat mana kita boleh tengoknya? Yang paling penting, bila kita boleh tengok enjin ni dalam motosikal?

Beberapa bulan lepas, di CFMoto Day di China, CFMoto tunjuk enjin 675cc ni dalam motosikal berselindung. Masa tu tak banyak yang kita tahu pasal enjin ni, kecuali ia enjin tiga silinder, seperti yang diumumkan oleh CFMoto sendiri. Tiba EICMA 2023, enjin ni secara rasmi diperkenalkan, dan serius, memang menarik.

Ini konsep baru betul-betul untuk syarikat ni, tapi kalau kita tengok saiz enjin ni, kita tak boleh lari dari fakta yang ada persamaan dengan enjin 675cc Triumph yang sangat popular. Tapi sama ada CFMoto ambil ilham dari enjin Triumph ke tak, spesifikasi yang teruja tu tetap ada – setidaknya dalam teori.

Enjin tiga silinder 675cc ni ada pembinaan aluminium tempa yang unik, yang menjanjikan peningkatan 8% dalam kekuatan piston dan pengurangan berat 10% berbanding “motor yang serupa”. Dari segi berat, enjin ni beratnya 121 paun. Bahagian dalam enjin baru ni pun banyak guna aluminium tempa dalam pembinaan piston, membantu mengurangkan berat dan inersia sambil membolehkan tindak balas throttle yang pantas.

Enjin tiga silinder baru ni ada kebolehan yang mantap dan ringan. Syarikat CFMoto juga kata mereka telah reka bentuk gegelung rendah untuk memastikan pemindahan kuasa yang lancar dan tindak balas serta pecutan motor yang pantas. Selain tu, ada clutch bantuan slipper dari FCC yang janji penukaran gear yang licin dan pengalaman pemanduan yang lebih baik. Kata CFMoto sendiri, enjin tiga silinder ni akan berikan “penghantaran yang sangat besar ke roda belakang, disertai dengan ciri-ciri kelas pertama dalam hal brek, rangka, kelengkapan, reka bentuk, dan semua aspek yang diperlukan untuk pemanduan yang mendebarkan di jalan dan alat yang tajam untuk trek.”

Berkenaan prestasi, CFMoto kata enjin tiga silinder baru 675cc akan hasilkan “lebih dari 100 kuasa kuda” dan tork maksimum 68 Newton-meter. Ini menunjukkan enjin ni lebih untuk penggunaan jalan raya daripada perlumbaan motorsikal. Tambahan pula, mengikut kata CFMoto, enjin baru ni boleh capai 0 hingga 100kmh sejam dalam masa kurang dari 3 saat – semua ni sambil rpm boleh sampai 12,300 rpm.

Walaupun maklumat tepat tentang bore dan stroke belum disahkan, nampaknya enjin ni akan ada stroke yang lebih panjang dan bore yang lebih sempit berbanding enjin triple Triumph yang paling ketara. Kalau nak banding dengan enjin Aprilia, bore dan stroke pada enjin China ni lebih pendek dan lebih sempit. Ini berdasarkan gambar paten, yang bagi kita gambaran yang baik tentang prestasi enjin tiga ini jika dibandingkan dengan Triumph 660cc dan Aprilia 660 – dua enjin dengan saiz yang paling hampir dengan enjin CFMoto.

Ini menunjukkan enjin ni kurang tertumpu kepada kuasa puncak dan rpm yang tinggi, sambil menumpukan kepada tork di bahagian rendah hingga pertengahan rentang rpm. Walaupun tork puncak agak sama dalam semua tiga enjin, yang menarik perhatian adalah peningkatan besar dalam angka kuasa kuda. Kalau enjin CFMoto boleh hasilkan angka yang hampir sama dengan enjin 660cc Aprilia, maksudnya kita boleh harapkan motor yang lebih pantas boleh capai kelajuan tinggi dengan lebih senang.

Bila enjin 675cc ni pertama kali ditunjukkan di CFMoto Day, ramai yang tanya sama ada enjin ni akan ada di pasaran luar China atau Asia. Tapi bila enjin ni ada dalam acara motorsikal terbesar di Eropah, EICMA, maknanya peluang dia muncul di pasaran lain pun tinggi.

Model-model yang akan dilengkapi dengan enjin tiga silinder baru dari CFMOTO masih tak pasti pada masa ni. Tapi filem teaser CFMoto di bawah membuatkan kita percaya bahawa enjin kuat ni akan diperkenalkan pertama dalam sport bike berprestasi tinggi, yang mana mungkin bermakna satu tambahan yang menarik dalam barisan produk CFMoto.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube