Bikesrepublic

Aplikasi Untuk Rebat RM2,400 Kalau Beli Moto Elektrik Bermula Bulan Ini – PM Anwar

Menurut laporan dari Malay Mail, proses permohonan untuk Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik, yang bertujuan untuk menggalakkan penggunaan motosikal elektrik, dijangka akan dibuka kepada rakyat Malaysia pada bulan Disember tahun ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa skim ini menyasarkan individu dengan pendapatan tahunan RM120,000 atau kurang, menawarkan rebat sehingga RM2,400 kepada pembeli yang layak. Inisiatif ini diperkenalkan dalam pembentangan Bajet 2024, selaras dengan komitmen kerajaan untuk mempromosikan pengangkutan lestari melalui insentif.

Anwar menekankan penghargaan kerajaan terhadap pelaburan besar-besaran melebihi RM170 juta daripada Tenaga Nasional Bhd (TNB), Gentari Sdn Bhd, dan Tesla Malaysia. Pelaburan ini bertujuan untuk pemasangan 180 stesen pengecasan kenderaan elektrik, menyokong peralihan negara ke pengangkutan elektrik.

Dengan menitikberatkan Roadmap Tranzisi Tenaga Kebangsaan (NETR), Anwar menyatakan bahawa kerajaan telah mengalokasikan dana pembiayaan sebanyak RM2 bilion untuk pelan tranzisi tenaga ke sumber tenaga yang lebih bersih.

Dalam hal keutamaan pelaburan, Perdana Menteri menggariskan fokus kepada sektor ‘pertumbuhan tinggi nilai tinggi’. Kerajaan merancang untuk melaksanakan pendekatan insentif berasaskan hasil menggunakan sistem ‘tiering’. Langkah awal melibatkan pemberian insentif cukai reinvestasi melalui elaun cukai pelaburan, dari 70 hingga 100 peratus.

Untuk membina ekosistem yang lebih luas bagi kluster elektrikal dan elektronik (E&E) di kawasan utara, Anwar mengumumkan pembentukan kawasan perindustrian berteknologi tinggi di Kerian, utara Perak. Langkah ini dijangkakan merangsang pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI). Selain itu, Jawatankuasa Tindakan Koordinasi Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) telah ditubuhkan untuk memudahkan dan mengawasi kelulusan pelaburan, dengan laporan terus kepada Majlis Pelaburan Negara.

Inisiatif-inisiatif ini mencerminkan komitmen Malaysia untuk merangkul amalan lestari, merangsang pertumbuhan ekonomi, dan menempatkan dirinya sebagai pemimpin dalam peralihan kepada kenderaan elektrik dan tenaga bersih.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube