Bikesrepublic

Cubaan Hantar Ganja Guna Kurier Dipatahkan

Suatu percubaan untuk hantar ganja guna kurier dipatahkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kelantan merampas 3.007kg dadah jenis ganja bernilai RM7,517.73 di dalam bungkusan di sebuah pusat kurier barangan berdaftar di Rantau Panjang beberapa hari lepas.

Pengarah Jabatan tersebut, Wan Jamal Abdul Salam Wan Long berkata pihaknya menerima maklumat daripada orang awan sebelum membuat pemeriksaan di pusat kurier berkenaan dengan disaksikan pekerja di situ dan menemui bungkusan yang berisi daun ganja.

Katanya, pelaku menggunakan Modus Operandi dengan menggunakan perkhidmatanpenghantaran kurier bagi mengedar ketulan mampat daun kering (ganja) tanpa meletakkan nama dan alamat penuh pengirim.

“Siasatan masih diteruskan bagi mengesan pemilik dadah terbabit dan berdasarkan berat ganja yang dirampas ia boleh diedarkan kepada lebih 15,000 orang penagih dadah.

“Kes ini disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952, yang mana jika disabit kesalahan pelaku di hukun mati atau penjara seumur hidup dan akan dijatuhkan hukuman sebat tidak kurang 15 sebatan sekiranya tidak dijatuhkan hukuman mati.

“Hasil siasatan juga mendapati kesemua dadah ini adalah untuk pasaran tempatan.”

Pesanan daripada BikesRepublic.com dan MotoMalaya:

Kepada saudara-saudara dan saudari-saudari yang bekerja di dalam sektor kurier serta penghantaran barang, ada sahaja pihak yang tidak bertanggungjawab yang menggunakan perkhidmatan ini bagi menghantar barang-barangan yang terlarang. Oleh itu, kami doakan anda selamat selalu dan sentiasa berjaga-jaga apabila menghantar barang. Ingat, alasan “saya tak tahu” tidak diterima di dalam undang-undang sebab kita sendiri kenalah pastikan barang-barang kita bawa itu selamat atau tidak.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube