Bikesrepublic

KTM 990 RC R Bakal Dilancarkan

Pernahkah terfikir mengapa KTM tidak mengeluarkan satu lagi motosikal sport yang berfairing penuh sejak produksi RC8 ditamatkan pada hujung 2010? Ia adalah kerana Ketua Pegawai Eksekutif KTM berpendapat bahawa motosikal sport semakin laju dan mereka berasa bertanggungjawab terhadap keselamatan penunggang. Namun, mereka tetap menghasilkan model supernaked Super Duke  yang benar-benar gila. Apapun itu sudah kisah silam kerana inilah motosikal sport KTM 990 RC R untuk jalan yang bakal dilancarkan.

Itu adalah berita baik kerana RC 8C merupakan model terhad bagi kegunaan di atas litar sahaja. Ramai peminat KTM berpendapat bahawa sepatutnya ada sebuah motosikal sport untuk kegunaan di atas jalan. Apapun, kedatangan motosikal sport KTM 990 RC R disahkan sepenuhnya oleh KTM sendiri, dengan Riaan Neveling, Ketua Pemasaran Global KTM mengeluarkan kenyataan:

“KTM 990 RC R adalah inovasi bagi mereka yang gemar bermain selekoh. Ia adalah untuk mereka yang merengkan motosikal dekat dengan jalan raya, mencecah lutut, dan kemudian mencari had, serta menyeret siku di litar lumba. Motosikal ini menawarkan kuasa dan prestij tanpa tanda harga yang terlalu tinggi. Akhirnya, kami boleh memperkenalkan KTM 990 RC R kami dan memperkenalkan motosikal yang benar-benar luar biasa kepada pengedar pada awal 2025, memenuhi jangkaan ramai penunggang dan peminat perlumbaan. Rangkaian DUKE kami dan produk Street yang lain telah memperoleh pengikut setia kerana perwatakan mereka yang berbeza; kami percaya KTM 990 RC R akan cepat mencapai status kultus kerana ia cemerlang dalam dua perkara yang direka untuknya dengan sangat baik.”

Walaupun prototaip (dan penunggang) di sini memakai penyamaran, bentuk motosikal itu sangat mirip dengan motosikal perlumbaan KTM RC16 MotoGP, dan juga RC 8 R. Oleh itu, tangki direka untuk memberikan sokongan yang baik semasa membelok. Sebahagian daripada kerangka trellis kelulinya dapat dilihat di belakang fairing, dan ia dipadankan dengan lengan hayun yang melengkung.

Walaupun tidak banyak butiran teknikal, ia bukanlah motosikal sportbike kelas terbuka seperti yang dicadangkan oleh nombor “990.” Sebaliknya ia bermakna motosikal baharu itu berkongsi enjin yang sama dengan KTM 990 Duke R. Maksudnya ialah 126 hp dan tork 103 Nm.

Namun, motosikal itu kelihatan lincah dan kami mengharapkan nisbah kuasa-kepada-berat yang menggalakkan, walaupun jangan berharap untuk mengejar motosikal superbike 1000cc berkuasa 200hp.

KTM 990 RC R akan didedahkan pada tahun 2025, jadi mulalah menabung dari sekarang.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube