Bikesrepublic

Cikgu Offroad Tunggang Aveta Ranger Max Explorer pergi Mengajar

Cikgu Ben Zaid, yang dikenali mesra sebagai “Cikgu Offroad” menaiki Aveta Ranger Max Explorer untuk pergi mengajar murid-murid di sebuah komuniti Orang Asli yang terpencil.

Aveta Malaysia, pengeluar, pemasang dan pengedar motosikal Aveta telah menghadiahkan motosikal Aveta Ranger Max Explorer untuk membantu Cikgu Ben Zaid dan dua rakannya yang juga cikgu dalam usaha mendidik kanak-kanak dalam masyarakat Orang Asli terpencil di Kelantan. Majlis penyerahan “Off-Road Education Outreach: Teachers Rally with Aveta” telah diadakan di hotel Royale Chulan di Mutiara Damansara semalam.

Cikgu Ben Zaid dan rakan-rakannya meredah 60km jalan pembalakan yang lasak dan denai hutan untuk sampai dan mengajar anak-anak masyarakat Orang Asli di Pos Balar, Kelantan, setiap hujung minggu. Perjalanan mereka ke pedalaman mengambil masa kira-kira 3 jam dalam cuaca yang baik. Walaubagaimanapun, laluan itu akan menjadi berbahaya semasa musim hujan, menjadikan perjalanan bertukar ke selama 10 jam.

‘Cikgu Offroad’ seperti yang dikenalinya di media sosial, merakam dan berkongsi video perjalanan pergi dan balik dari masyarakat tersebut. Oleh itu, ramai netizen Malaysia menghubungi Aveta untuk menyerlahkan usaha Cikgu Ben dan rakan-rakannya berikutan pelancaran Aveta Ranger Max Explorer pada November 2023. Mereka mencadangkan bahawa keupayaan lasak motosikal baharu syarikat itu akan banyak membantu guru-guru dalam bidang pendidikan mereka.

“Mengajar pelajar saya di Pos Balar adalah satu usaha yang saya terima dengan senang hati. Tidak dinafikan terdapat cabaran yang kami hadapi dalam perjalanan kami. Walau bagaimanapun, pendidikan adalah penting untuk membolehkan semua orang mengambil bahagian dalam kemajuan negara kita dan ini menyemarakkan semangat saya. Saya berterima kasih kepada pengikut saluran saya yang menonjolkan misi saya ke Aveta Malaysia dan berterima kasih kepada Aveta atas sokongan yang mereka berikan. Tidak dinafikan sumbangan ini benar-benar membantu kami menumpukan perhatian kepada tanggungjawab mengajar,” kata Cikgu Ben Zaid pada majlis penyerahan kunci.

Dia menambah, “Ciri-ciri lasak Aveta Ranger Max Explorer, termasuk brek cakera omboh berkembar, tayar dwiguna dan pelepasan tanah yang tinggi, menjadikan perjalanan kami ke dan dari sekolah lebih lancar. Reka bentuk double T-bone yang dipatenkan memastikan kestabilan yang sangat baik dan pengendalian yang mudah. Selain itu, kapasiti pemuatan yang mengagumkan membolehkan saya dan rakan sekerja membawa lebih banyak peralatan dan bekalan untuk kanak-kanak pada setiap perjalanan.”

Steven Lim, Pengarah Urusan Aveta Malaysia, berkata “Apabila kami memperkenalkan Ranger Max Explorer kami, kami menerima limpahan mesej dan komen daripada netizen, semuanya menyerlahkan dedikasi terpuji Cikgu Ben dan rakan-rakan pendidiknya. Menjelajah di laluan lasak adalah suatu yang menggerunkan, dengan hanya beberapa motosikal terpilih yang mempunyai ciri serba boleh untuk usaha tersebut. Di sebalik medan mencabar yang menguji kedua-dua kenderaan dan pemandu, ketabahan guru-guru ini dalam mendidik anak-anak Orang Asli sememangnya memberi inspirasi. Usaha murni mereka sangat menyentuh hati kami, dan mendorong kami untuk menghulurkan tangan. Dengan tiga motosikal yang dilengkapi khas ini, yang bersesuaian dengan rupa bumi yang lasak, kami berhasrat untuk meringankan beban Cikgu Ben dan pasukannya, membolehkan mereka menumpukan sepenuh hati kepada misi pendidikan mereka. Selain itu, kami memberikan mereka waranti 2 tahun yang memberikan mereka ketenangan fikiran semasa mereka memulakan perjalanan pendidikan penting mereka. Kami berharap sumbangan ini akan memberi sumbangan berharga kepada pendidikan anak-anak Orang Asli di Pos Balar.”

Steven meneruskan, “Pepatah Melayu menyebut ‘guru bagaikan pelita’. Guru seperti Cikgu Ben dan ramai di seluruh negara melakukan yang terbaik untuk mendidik bakat generasi akan datang di Malaysia dan menyediakan mereka untuk masa depan. Sebagai sebuah syarikat Malaysia yang jati, kami merasakan adalah penting untuk menyokong mereka dalam usaha membina negara mereka.”

Aveta Ranger Max Explorer cemerlang dalam keadaan lasak kerana dilengkapi dengan pelepasan tanah yang tinggi dan tayar dwiguna serba boleh. Motosikal ini mempunyai rim berbilang jejari, dan rangka tulang T berkembar yang kukuh dan terdedah separa yang dipatenkan, bersama-sama dengan tangki bahan api yang lebih besar. Keselesaan dipertingkatkan dengan fork teleskopik di hadapan dan sepasang penyerap hentakan bergas di belakang.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube