Bikesrepublic

BMW Motorrad Akan Menggunakan Bahan Api Syntetik Untuk Perlumbaan Bermula 2024!

– Kerjasama yang diumumkan pada Mac 2023 antara BMW Motorrad Motorsport dan NORDOEL telah menghasilkan bahan api bertujuan untuk mengurangkan impak alam sekitar perlumbaan.

– Dengan mengintegrasikan teknologi terkini dan proses pengeluaran lestari, satu bahan api telah dibangunkan yang tidak hanya mengekalkan prestasi enjin tetapi juga secara signifikan mengurangkan pelepasan CO2 semasa fasa pengeluaran.

– Bahan api RacE-Fuel WSBK R40-A yang dikurangkan CO2, dengan perkongsian regeneratif sekurang-kurangnya 40%, akan memulakan penampilan rasmi pada permulaan musim Kejuaraan Dunia Superbike FIM (WorldSBK) di Australia.

– Ujian awal dengan bahan api alternatif berjaya diselesaikan pada Januari di Jerez, Sepanyol, dan Portimao, Portugal.

– Ini diikuti oleh pembangunan di fasiliti ujian enjin di Munich.

– Semasa ujian di selatan Eropah, Pasukan ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, Pasukan Perlumbaan Bonovo action BMW, dan Pasukan Ujian BMW Motorrad WorldSBK mengoptimumkan kecekapan dan prestasi bahan api alternatif untuk perlumbaan.

– Kebolehtampakan dan kesiapan untuk menggunakan bahan api regeneratif RacE-Fuel WSBK R40-A, dengan sekurang-kurangnya 40% kandungan “bukan fosil” seperti yang ditetapkan oleh peraturan FIM bagi tahun 2024, telah disahkan.

– Dengan itu, RacE-Fuel WSBK R40-A menjadi bahan api regeneratif pertama berdasarkan MtG (Methanol-to-Gasoline).

– Kerjasama antara BMW Motorrad Motorsport dan NORDOEL kekal sebagai pemangkin dalam pembangunan teknologi lestari dalam perlumbaan.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan