Bikesrepublic

Aprilia Bersedia Pertahan Takhta Africa Eco Race

Aprilia bersedia untuk mempertahankan gelaran Africa Eco Race (AER) mereka yang dimenangi pada percubaan pertama mereka dengan motosikal Tuareg 660.

Pengeluar yang berpangkalan di Noale, Itali itu memenangi perlumbaan AER ke-15 pada Januari tahun ini, setelah Jacopo Cerutti menewaskan gandingan kegemaran Pol Tarres dan Alesssandro Botturi yang menunggang Yamaha Tenere T7.

Komitmen Aprilia terhadap AER menyusuli keputusan yang memberangsangkan dalam perlumbaan sulung Tuareg 660 dalam Rali Transanatolia (TAR) 2023. Walaupun Yamaha meraih kemenangan, Aprilia menduduki tempat ketiga hasil tunggangan Francesco Montanari.

Aprilia juga pernah memenangi Kejohanan Permotoran Itali (Italian Motorally Championship) bersama Cerutti pada 2023, selain daripada Perlumbaan Eko Afrika dan Rali Transanatolia. Pasukan itu juga akan mempertahankan gelaran ini.

Jacopo Cerutti berkata semasa pengumuman projek itu, “Kami menang pada penampilan sulung kami, jadi terdapat jangkaan tinggi. Matlamatnya adalah untuk memenangi Kejuaraan Itali sekali lagi dan berusaha untuk mencapai prestasi terbaik di Afrika. Saya memulakan latihan sejurus selepas Perlumbaan Eko Afrika , dan saya berasa dalam keadaan baik untuk musim baharu.”

Francesco Montanari menambah: “Saya sedang berlatih dan bersiap sekeras mungkin. Saya berharap dapat mengulangi prestasi tahun lalu dan meningkatkan keputusan saya, terutamanya dalam Perlumbaan Eko Afrika. Kami juga berazam untuk Kejohanan Itali, dan saya akan cuba melakukannya terbaik dari saya.”

Projek itu kini dipanggil Aprilia Tuareg Racing dan lebih bercita-cita tinggi daripada sebelumnya, maka mereka akan bersaing dalam:

  • Perlumbaan Eko Afrika dijadualkan pada 28 Disember 2024 – 12 Januari 2025.
  • Kejohanan Permotoran Itali bermula pada 20 April.
  • Serbuan Hellas Rally dari 24 Mei – 2 Jun.
  • Perhimpunan Transanatolia dijadualkan pada 31 Ogos – 7 September.

Massimo Rivola, Ketua Pegawai Eksekutif Aprilia Racing, berkata: “Selepas penampilan sulung yang luar biasa tahun lalu, di Itali dan di Afrika, jangkaan sangat tinggi. Matlamatnya adalah untuk mengesahkan kepimpinan kami dalam sektor baharu ini. Kami mempunyai nama bersejarah dan penting sebagai Tuareg, dan melihat motosikal yang cantik dan berkuasa di habitat semula jadinya adalah satu kebanggaan bagi Noale.”

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube