Bikesrepublic

Apa Sebenarnya Minyak Enjin Bagus Untuk Motosikal? Katsuya Arai Dari Motul Perjelas

Motosikal sememangnya memainkan peranan penting dikalangan penduduk di Malaysia bukan sahaja sebagai mod pengangkutan harian malah sebagai medium pencari rezeki (penghantar makanan/barangan).

Ekoran penggunaan yang lasak dengan ada yang menempuh lebih 200km ulang-alik kerja setiap hari, penjagaan motosikal terutamanya bahagian enjin menjadi keutamaan.

Ini sekaligus membuatkan pengguna terpaksa berdepan dilema pemilihan minyak enjin yang sesuai dan terbaik untuk kenderaan mereka.

*Katsuya Arai

Bagi membantu mengurangkan kerumitan pemilihan minyak enjin yang baik, Pengarah Urusan R&D Motul, Katsuya Arai berkongsi pengalamannya dalam menentukan apa sebenarnya minyak enjin yang baik untuk pengguna.

Umum sedia maklum, bahagian enjin hanya boleh beroperasi dengan baik apabila tahap kelinciran berada di paras optimum bagi memastikan kelancaran.

Berbanding kereta yang mempunyai minyak berasingan bagi bahagian enjin dan kotak gear, motosikal pula menggunakan minyak enjin yang sama untuk melincirkan kedua-dua bahagian sekaligus.

Ini menjadikan pemilihan minyak enjin yang sesuai untuk motosikal lebih mustahak kerana boleh menentukan jangka hayat enjin tersebut.

Kelikatan

Terdapat tiga jenis kelikatan pada minyak enjin; kelikatan kinematic (berkait dengan tekanan minyak), kelikatan suhu tinggi (berkait dengan tekanan dan suhu enjin) serta kelikatan untuk suhu sejuk (membantu menghidupkan enjin ketika suhu rendah).

Menurut Arai-san, pemilihan kelikatan minyak enjin yang sesuai perlu bergantung pada perbezaan suhu semasa dan tekanan semasa.

Sintetik penuh, separa sintetik atau mineral?

Fahaman di Malaysia kategori sintetik penuh, separa sintetik dan mineral menunjukan tahap “kualiti” namun bagi Arai-san pandangan itu hanyalah taktik pemasaran semata-mata.

Sebaliknya, Arai-san menjelaskan minyak enjin sintetik adalah lebih sesuai untuk enjin yang moden kerana minyak tersebut dibangunkan khas untuk menghapuskan proses pengoksidaan.

Motul 300V

Bagi memastikan pengguna dibekalkan minyak enjin yang sesuai untuk semua jenis enjin di samping berkualiti, Motul 300V yang dibangunkan dengan teknologi ESTERcore menawarkan kelebihan tersebut.

Menurut Arai-san, teknologi ESTERcore memaksimumkan kepekatan lapisan minyak sekaligus meningkatkan ketahanan terhadap geseran enjin.

Hasilnya, enjin terus terlindung dan prestasi enjin kekal berada di tahap optimum.

Di samping itu, Arai-san menjelaskan bahawa pemilihan minyak enjin yang sesuai juga bukan hanya bergantung pada jenis enjin malah purata jarak perbatuan dan permukaan jalan raya yang dilalui juga perlu diambil kira.

Tambahnya, apa yang penting adalah memastikan minyak enjin tersebut diperakui American Petroleum Institute (API) yang menjaminkan kualiti minyak tersebut.

Pada masa sama, Arai-san memaklumkan minyak enjin Motul 300V merupakan pilihan tepat bagi pengguna yang menggunakan jentera mereka untuk tujuan perlumbaan di litar kerana telah diuji mampu menangani tekanan tinggi.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube