Bikesrepublic

SPRM tidak akan Berkompromi dengan Penyeludup

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata mereka tidak akan berkompromi dengan penyeludup.

Memetik penahanan terbaharu 34 pegawai Kastam di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) Kargo yang disyaki terlibat dalam penyeludupan alat ganti kenderaan dan barangan terlarang, Ketua Pesuruhjaya Tan Sri Azam Baki berkata mereka bukan sahaja akan bertindak terhadap pegawai-pegawai yang menerima rasuah ini tetapi juga memastikan hasil yang hilang dikembalikan kepada tabung negara.

Amalan rasuah itu disyaki berlarutan sejak 2017 yang menyebabkan kerugian hasil cukai lebih RM2 bilion.

“Apa yang juga penting ialah kita bertindak terhadap mereka ini untuk menghentikan ketirisan dan kerugian, dan untuk menjejaki wang itu supaya ia boleh dikembalikan kepada kerajaan,” sambungnya.

Azam memberi amaran bahawa mereka yang bersekongkol dengan penjawat awam yang rasuah juga akan dikenakan bayaran. “Kami akan membuat mereka memulangkan wang itu, termasuk melalui pembayaran cukai yang mereka elakkan membayar sebelum ini.”

SPRM juga telah menahan 27 orang tambahan termasuk pemilik perniagaan berhubung kes itu melalui operasi khas bernama Samba 2.0.

Azam berkata pasukan petugas terdiri daripada SPRM, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Bank Negara ditubuhkan untuk menyiasat kes itu, sambil menambah bahawa kes itu disiasat selama enam bulan sebelum tangkapan dibuat.

“Pegawai-pegawai itu terlibat dengan pemeriksaan dan pencegahan. Kami percaya mereka telah menerima rasuah daripada syarikat dan ejen penghantaran untuk membiarkan barangan itu pergi tanpa pemeriksaan atau pengisytiharan.

“Walaupun mereka melakukan pemeriksaan, ia tidak akan menyeluruh,” tambahnya.

Setakat ini, siasatan mendapati pegawai-pegawai Kastam tersebut menerima RM4.7 juta daripada sindiket bagi memudahkan penyeludupan alat ganti kenderaan, tembakau kunyah, rokok, minuman keras dan produk kesihatan.

231 akaun bank dengan lebih RM17 juta milik suspek turut dibekukan oleh bahagian anti-pengubahan wang haram SPRM.

“Kami tidak melibatkan Jabatan Kastam dalam kes ini untuk mengelakkan sebarang konflik kepentingan,” katanya.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan