Bikesrepublic

Spekulasi: SuperMoped Kawasaki-Modenas Akan Datang Tak Lama Lagi – Enjin 177cc?

Berita angin tentang Kawasaki dan Modenas sedang mencipta supermoped sudah bertular selama beberapa tahun dengan gambar di atas menjadi pendorong utamanya.

Kita tak pasti siapa yang mencipta gambar itu tetapi ia telah beredar di internet untuk beberapa tahun.

Namun, berita angin ini semakin kuat dan yang terkini ialah motosikal supermoped yang dimaksudkan sedang dalam pembangunan di Eropah.

Tiada maklumat tentang di mana di Eropah ia sedang dibangunkan, tetapi ada yang katakan yang beberapa jurutera Modenas yang kini ditempatkan di Eropah selama beberapa bulan yang lepas.

Mereka dipercayai berada di sana untuk membantu menyediakan supermoped itu untuk pelancaran tempatan yang bakal berlangsung tak lama lagi.

Dipercayai bahawa fokus utama mereka adalah pada pembangunan kuasa dan latihan teknikal.

Menurut laporan dari beberapa media Malaysia, moto baru itu direka di Malaysia, menerima input teknikal dari Jepun, dan kini sedang dibangunkan di Eropah.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa Eropah kerana moped atau kapcai tidak begitu popular di sana.

Carian online telah mendedahkan bahawa Kawasaki sebenarnya mempunyai beberapa kilang dan pejabat tersebar di seluruh rantau itu, terutamanya untuk Kawasaki Heavy Industries.

Namun, yang menariknya, terdapat sebahagian Kawasaki Motors di Belanda yang mempunyai pejabat-pejabat di Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol, Sweden, dan UK.

Tidak jelas dengan serta-merta jika cawangan-cawangan ini adalah outlet jualan atau juga memainkan peranan dalam pembangunan, walaupun yang pertama kelihatan lebih mungkin mengingatkan bahawa Kawasaki telah mengeluarkan beberapa daripada agensinya di seluruh dunia untuk memberi ruang kepada kewujudan rasmi. Contoh adalah Kawasaki Malaysia.

Tetapi bagaimana jika spekulasi ini benar? Enjin manakah yang akan digunakan Kawasaki kerana ia tidak mempunyai enjin berkapasiti kecil di pasaran tempatan? Nah, itu tidak sepenuhnya benar.

Kawasaki India baru-baru ini melancarkan model W175 yang dikemaskini (dilihat di atas) untuk tahun 2024. Ia mempunyai enjin satu silinder 177cc, berpendingin udara, bermasukan bahan api, dengan keluaran 13hp dan 13Nm tork. Ia bukanlah enjin baru dan telah berada di pasaran untuk sementara waktu, yang bermakna ia telah diuji dan terbukti serta mudah didapati.

Dalam semangat supermoped, adakah ini enjin yang akan menggerakkan motosikal yang begitu dinantikan itu?

Seperti biasa, semuanya masih bersifat spekulatif, sama seperti yang telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tetapi dengan beberapa media tempatan melaporkannya, spekulasi itu mungkin benar, atau ia mungkin seperti yang selalu berlaku – hanya sekadar klik bait.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan