Bikesrepublic

Nampak Mewah Rupanya Seludup Tembakau, Arak, Rokok

Lapan kenderaan mewah yang dianggarkan bernilai sekitar RM6 juta disita oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kesemua kenderaan dimilikki oleh individu-individu yang dipercayai terbabit sindiket penyeludupan tembakau, arak dan rokok.

Kenderaan-kenderaan itu terdiri daripada dua buah Lamborghini, dua Toyota, dan masing-masing sebuah Lexus, Mercedes, BMW, Volvo.

Kenderaan itu disita dalam operasi khas sekitar Lembah Klang dijalankan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) SPRM, sejak Isnin lalu dengan kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Bank Negara Malaysia (BNM).

“Kenderaan terbabit disita daripada beberapa individu yang berjawatan sebagai pemilik syarikat serta orang tengah yang membuat bayaran wang sogokan kepada pegawai-pegawai di sebuah agensi penguat kuasa,” menurut sumber SPRM.

Sindiket itu disyakki terbabit di dalam aktiviti pengubahan wang haram dengan mencuci duit menggunakan syarikat pinjaman wang berlesen, pengurup wang, dan akaun perniagaan ‘syarikat hantu’.

Kegiatan penyeludupan sindiket ini dipercayai telah menyebabkan ketirisan hasil cukai yang dianggarkan lebih daripada RM400 juta.

Mereka juga disyakki memberi wang suapan lebih RM8 juta kepada beberapa individu termasuk penjawat awam bagi melancarkan kegiatan penyeludupan.

Pengarah AML SPRM, Datuk Mohamad Zamri Zainul Abidin mengesahkan sitaan kenderaan-kenderaan tersebut dan individu-individu yang ditahan disiasat di bawah Seksyen 17(a) dan Seksyen 17(b) Akta SPRM 2009.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan