Bikesrepublic

Lewis Hamilton Galakkan Pelajar Minati Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Matematik

Juara Formula One (F1) tujuh kali dan pemandu untuk pasukan Petronas Mercedes, Lewis Hamilton galakkan pelajar meminati dan manfaatkan pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM – science, technology, engineering, mathematics). Beliau memberikan nasihat tersebut ketika melawat Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Keramat, Jumaat lepas.

Lawatan mengejut beliau bersempena sekolah tersebut muncul terbaik daripada 39 buah sekolah lain dalam pertandingan pengurusan sisa yang bertanggungjawab. Pertandingan itu pula dipimpin oleh Petronas Chemicals Group.

Hamilton juga sempat menjalankan beberapa eksperimen bersama pelajar sekolah tersebut. Beliau meluahkan perasaan gembira selepas bertemu murid-murid sekolah berkenaan, serta memuji minat mereka terhadap bidang sains pada usia muda.

Pengetua SMK Seri Keramat, Noraini Ibrahim, berkata pihaknya gembira kerana dapat menyaksikan sendiri usaha sekolah untuk mengintegrasikan inisiatif mesra alam ke dalam kurikulumnya kerana beliau percaya dalam memupuk kesedaran pelajar tentang kepentingan usaha dan amalan lestari dari semasa ke semasa dan itu boleh membina komuniti yang peka alam sekitar.

Pengurus Besar (Pengurusan Komunikasi), Komunikasi Strategik Kumpulan Petronas, Khairul Hisham Mazlan berkata, program berkenaan selaras dengan salah satu impak sosial PETRONAS ‘Menanam Hari Esok’ yang memberi tumpuan kepada mendidik pemikiran golongan muda tentang kepentingan pemuliharaan biodiversiti dan kehidupan lestari.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube