Bikesrepublic

KTM 890 SMT Sekarang di Malaysia Dengan Harga RM101,800!

KTM Motorcycles Malaysia telah secara rasmi memperkenalkan KTM 890 SMT, yang dianggap sebagai salah satu motosikal yang paling nakal yang boleh dibeli sekarang.

SMT meneruskan warisan 990 SMT dari 15 tahun yang lalu, dan pada dasarnya adalah motosikal adventure dalam reka bentuk supermoto.

Enjin 890 SMT adalah sama seperti 890 Duke R dan 890 Adventure, iaitu enjin LC8c, 899cc, parallel-twin.

Tetapi, walaupun enjin sama, 890 SMT menghasilkan 105hp dan 100Nm tork, manakala Duke dan Adventure menghasilkan 119hp dan 99Nm tork.

Seperti supermoto sejati, 890 SMT adalah motosikal besar dan tinggi, dengan ketinggian seat 860mm dari tanah, dengan ketinggian laluan 227mm.

Suspension pula adalah dari WP Apex dengan fork 43mm memberikan travel sebanyak 180mm dengan penyesuaian rebound dan preload. Monoshock belakang juga boleh disesuaikan untuk preload dan rebound.

KTM mengatakan bahawa 890 SMT telah dibangunkan dengan kawalan yang sama seperti supermoto dan sebahagiannya dicapai dengan menggunakan rangka keluli kromoli yang kuat dengan enjin berfungsi sebagai stressed member untuk mengurangkan berat dan saiz.

Rangka yang lebih kecil juga membolehkan penggunaan swing arm yang lebih panjang yang dikatakan meningkatkan daya tarikan dan kawalan.

Berkenaan subframe, KTM mengatakan yang ia dibangunkan untuk menjadi padat, ringan dan cukup kuat untuk membawa beban seperti beg pannier dan passenger.

Dari segi elektronik, SMT baru ini dilengkapi dengan tiga mod pemanduan – Sport, Rain, dan Road, paparan TFT 5-inci, quickshifter, heated grips, dan klac slipper.

Traction control diuruskan oleh Unit Pengukuran Inersia (Inertia Measurement Unit) 6D. Ia juga mempunyai ABS Cornering, tetapi sebagai supermoto sejati, ia juga mempunyai Supermoto ABS yang membolehkan penunggang lock roda belakang masa masuk kona.

Tugas-breking diuruskan oleh kaliper J.Juan yang mencengkam roda 17-inci menggunakan dua cakera 320mm di bahagian depan dengan caliper radial 4-piston. Di bahagian belakang, sebuah cakera 260mm juga dipegang oleh caliper terapung dua-piston dari J.Juan.

890 SMT pada dasarnya dibina untuk pengembaraan dan dengan tangki bahan api 15.8 liter, ia menawarkan jangkauan lebih dari 300km.

Tidak menghairankan bahawa SMT baru ini dipuji sebagai motosikal pengembaraan dan pejuang jalanan (street fighter).

KTM 890 SMT kini berada di Malaysia dengan harga RM101,800.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube