Bikesrepublic

Kontrak MySikap RM185 juta melalui Tender Terbuka – Loke

Kontrak RM185.07 juta yang diberikan kepada Heitech Padu Bhd untuk MySikap adalah melalui tender terbuka, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Kontrak itu adalah untuk penyelenggaraan laman web MySikap Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Ia telah dianugerahkan kepada syarikat tersebut kerana bidaan mereka adalah yang terendah dan paling munasabah.

Anthony Loke berkata penyerahan pemberian kontrak tiga tahun kepada firma itu untuk jumlah itu dihantar kepada Kementerian Kewangan dan diluluskan oleh Perbendaharaan pada 2 Feb. Surat penerimaan itu dikeluarkan oleh JPJ kepada Heitech Padu pada 5 April.

Beliau menolak dakwaan bahawa kontrak itu diberikan kepada syarikat itu oleh kerana salah seorang pemegang saham utamanya ialah Farhash Wafa Salvador, yang merupakan bekas setiausaha politik Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Loke berkata Farhash telah memperoleh 15.9% saham firma itu hanya pada 16 Mac tahun ini. “Ini bermakna dia memperoleh saham itu selepas kontrak diberikan kepada syarikat itu pada 2 Feb dan bukannya sebelum ia memperoleh projek itu.

“Seperti yang ditegaskan oleh Perdana Menteri, selepas Farhash memperoleh saham dalam syarikat itu, tiada kontrak kerajaan lain ditawarkan kepada Heitech Padu sehingga hari ini,” katanya dalam sidang media di Kementerian Pengangkutan di sini semalam.

Loke berkata Anwar dan Kabinet memandang serius sindiran pihak tertentu bahawa kontrak itu diberikan kepada Heitech Padu kerana hubungan rapat perdana menteri dengan Farhash.

“Farhash tidak lagi bersama kerajaan dan tidak berkhidmat dengan kerajaan dalam apa jua kapasiti.

“Sekiranya ada pihak yang masih tidak berpuas hati dengan penjelasan ini, Perdana Menteri mengalu-alukan mereka untuk membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk siasatan menyeluruh,” katanya.

Loke mendedahkan bahawa dua syarikat lain yang memenuhi prasyarat teknikal dan kewangan juga telah bersaing untuk kontrak itu dengan bidaan RM186.8 juta dan RM199.5 juta. Beliau berkata harga siling bagi kontrak itu ialah RM207.3 juta.

Kontrak itu adalah untuk tempoh tiga tahun kerana ia disifatkan sebagai kontrak baharu, bukannya lanjutan.

“Biasanya, kontrak penyelenggaraan adalah jangka panjang. Ini adalah kontrak baharu dan bukan lanjutan kontrak. Jika ia lanjutan maka ia akan dibuat secara tahunan,” katanya.

Kontrak itu terdiri daripada dua skop kerja, iaitu MySikap dan Kerangka Utama. MySikap ialah platform dalam talian yang menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti pendaftaran kenderaan, cukai jalan dan pembaharuan lesen memandu, manakala Mainframe menyediakan pelayan untuk menyimpan data daripada MySikap.

Pada Mac 2023, JPJ memutuskan untuk menggabungkan kedua-dua komponen kepada tender tunggal dan untuk ia diselia oleh satu syarikat untuk pemantauan dan pengurusan yang lebih berkesan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube