Bikesrepublic

Honda Mendahului Jualan Global 2023, Yamaha Nombor Satu di Malaysia

Walaupun pengeluar Eropah seperti BMW, Ducati, Triumph dan lain-lain terus mengumumkan jualan “pemecahan rekod” mereka setiap tahun, Honda masih mendahului jualan global 2023; dan meneruskan dominasi mereka selama 50 tahun yang lalu.

Menurut laman web Motorcycles Data yang mengumpulkan data dari 92 negara, Honda menjual sejumlah 18.4 juta motosikal di seluruh dunia. Angka itu mewakili peningkatan hampir 700,000 unit (4.3%) daripada 2022.

Ia bukanlah satu pendedahan yang mengejutkan, memandangkan Honda menguasai segmen cub dan skuter dalam pasaran ASEAN (kecuali Malaysia sahaja). Rantau ASEAN terdiri daripada negara-negara di mana motosikal memainkan peranan penting seperti Indonesia, Thailand, Vietnam, Malaysia, Filipina. Malah, Honda telah menguasai 1/3 daripada pasaran motosikal di seluruh dunia.

Nombor 2 ialah Hero Motor dari India dengan 5.6 juta motosikal dijual, iaitu peningkatan 5.4%. Motosikal Hero dijual bukan sahaja di negara asal mereka, tetapi juga dieksport ke beberapa negara lain.

Ketiga dalam senarai ialah Yamaha, yang telah menjual 4.6 juta unit (peningkatan 0.9%). Walau bagaimanapun, kedudukan pasaran keseluruhan mereka telah menurun sebanyak 5% kepada 7.5%.

Yamaha bagaimanapun adalah Nombor Satu di Malaysia. Mereka telah berjaya menjual sebanyak 652,850 unit pada 2023. Keputusan ini adalah yang kedua terbaik, hanya 4.0% lebih rendah daripada rekod tertinggi. Malaysia masih merupakan pasaran ke-12 terbesar bagi motosikal di seluruh dunia.

Meneruskan senarai tadi, Bajaj Auto menyaksikan 3.6 juta jualan (naik 8.7%) disebabkan permintaan domestik yang kukuh.

Di tempat kelima ialah TVS Motor, yang menjual 3.4 juta motosikal (peningkatan 19.8%).

Yadea yang berpangkalan di Shanghai menjual 2.5 juta skuter elektrik pada 2023. Walaupun mereka berada di tempat keenam dalam senarai ini, ia sebenarnya penurunan 3 tempat disebabkan ruduman jualan sebanyak 49.7% berbanding 2022. Yadea membuat skuter elektrik premium dan juga dijual di Malaysia di bawah MForce Bike Holdings.

Suzuki melonjak semula ke tempat ketujuh, dengan 1.9 juta jualan (7.1% lebih tinggi).

Tiga pengeluar China iaitu Haojue, Loncin dan Zhongshen melengkapkan 10 teratas.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube