Bikesrepublic

BMW Panggil Semula G310 GS Dan G310 R Susulan Masalah Brek

BMW G 310 GS

Motosikal BMW sememangnya memiliki reputasi tersendiri terutamanya dalam aspek kualiti tetapi mereka juga tidak terlepas daripada senario memanggil semula beberapa jentera sebelum ini.

Kali ini, jentera yang dipanggil semula melibatkan model mampu milik dalam keluarga BMW.

Baru-baru ini, BMW Motorrad mengumumkan bahawa mereka memanggil semula model G 310 GS (2018-2020), G 310 R (2017-2020) serta beberapa model skuter C 400 X (2019) susulan kebimbangan piston di dalam kaliper brek jenama ByBre yang diguna pakai mudah karat.

Kaliper brek ByBre (atau dikenali ByBrembo) ini turut digunakan beberapa jentera lain antarnaya Bajaj dan KTM.

Untuk mengatasi masalah ini, pemilik hanya perlu ke pengedar BMW Motorrad terdekat untuk menukar ke kaliper brek yang baharu tanpa sebarang caj.

Panggilan semula ini dijangka akan berlaku awal Oktober tetapi mereka yang terkesan dengan isu ini boleh menghubungi khidmat pelanggan BMW untuk pengesahan lanjut.

Buat masa ini, tiada laporan bahawa panggilan semula ini juga melibatkan model G 310 GS dan G 310 R yang terdapat di Malaysia.

(SUMBER: Roadshow)

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube