Bikesrepublic

Adakah Minyak Sintetik buat Enjin Saya Bocor?

Salah satu soalan yang sering ditanya di kalangan pemilik motosikal ialah, “Adakah minyak sintetik menyebabkan enjin saya bocor?”

Soalan ini terutama ditanya bagi mereka yang memiliki motosikal (dan kereta) jarak tinggi, contohnya melebihi 200,000km. Tetapi adakah ia benar-benar berlaku?

Apakah minyak sintetik?

Untuk mengimbas kembali, minyak sintetik bermaksud minyak asasnya dibuat daripada beberapa sumber selain petroleum. “Minyak asas” sebaliknya, merujuk kepada asal-usul minyak sebelum bahan tambahan (additive) ditambah kepadanya. Terdapat beberapa sumber untuk minyak asas sintetik termasuk PAO (polyalphaolefin) dan ester.

Minyak asas mineral berasal daripada petroleum yang disuling, manakala minyak asas sintetik telah disintesis.

Asal-usul mitos ini

Minyak enjin sintetik terawal dibuat daripada ester dan memasuki pasaran pada awal 80-an. Sebelum itu, minyak enjin berasaskan mineral.

1. Minyak sintetik mencuci enapan yang ditanggalkan oleh minyak mineral

Enapan ialah seakan gam yang sangat melekit berwarna coklat  hingga coklat gelap, dilihat pada enjin yang tidak diselenggara dengan baik dan/atau enjin lama. Apabila enapan sudah terbentuk, tugas mengeluarkannya bukanlah yang mudah.

Enapan inilah yang menyekat celah dan lubang pada gasket dan menghalang minyak daripada bocor.

Minyak sintetik pula mempunyai sifat pengaliran, detergen (pencuci) dan anti enapan yang lebih baik, justeru membersihkan enapan. Oleh itu, enjin mulalah bocor padahal ia sudah menunggu masa untuk bocor.

Ia bukan kesalahan minyak, kerana enjin yang diselenggara dengan teliti tanpa mengira usia, tidak sepatutnya bocor sama sekali.

2. Ester

Ester mempunyai beberapa sifat baik seperti tahan terhadap haba yang tinggi. Bagaimanapun, minyak sintetik berasaskan ester terawal dikatakan telah menyebabkan gasket membengkak dan pecah.

Pengeluar minyak sejak itu telah mengatasinya dengan menggunakan bahan tambahan yang lebih baik untuk mengatasi kesan sampingan tersebut. Ini boleh dilihat sebahagiannya dalam kod servis minyak API kerana ia berkembang dari SA yang terawal kepada SN, SN+, SP, SP+ sekarang. Kod servis API ini menunjukan keserasian minyak dengan teknologi enjin terkini.

3. Minyak sintetik mempunyai molekul yang bersaiz rata

Petroleum terdiri daripada banyak bahan dan yang tidak boleh disuling sepenuhnya. Terdapat sesetengah molekul kecil, ada yang sederhana, dan ada yang besar.

Oleh itu, molekul yang lebih besar akan menyumbat semua ceruk dalam enjin, termasuk tempat atau gasket yang benar-benar bocor. Jadi apabila minyak sintetik digunakan, ia meresap melalui celah-celah ini.

Sekali lagi, enjin tidak sepatutnya bocor jika diselenggara dengan baik.

Penutup

Jadi, teruskan sahajalah dengan minyak enjin sintetik jika anda mahu. Saya telah menggunakannya dalam motosikal dan kereta saya, yang kedua-duanya telah melepasi 200,000 km tanpa sebarang kesan buruk.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan