Bikesrepublic

Yamaha TMAX 560 (2024) Dilancarkan di Jepun

Yamaha TMAX 560 (2024) telah dilancarkan di Jepun dengan beberapa kemas kini ringan.

Yamaha TMAX boleh dikatakan skuter yang memulakan kelas maxi-skuter apabila ia mula-mula dikeluarkan pada tahun 2001, dan mengambil alih daripada 250cc Majesty. Popular di Eropah, motosikal ini telah meneruskan banjarannya selama 23 tahun dengan kemas kini demi kemas kini untuk membawanya ke tahap yang terkini. Ia masih menjanjikan prestasi dan teknologi tanpa menjejaskan kepraktisan dan keselesaan.

Oleh itu, bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila Yamaha mengemas kini TMAX sedikit sebanyak untuk bersaing, jika tidak, terus berada di hadapan pesaingnya.

Enjin kekal sama: Jenis kembar selari 562cc, dengan penyejukan cecair dan suntikan bahan api. Ia menghasilkan kuasa maksimum sebanyak 48 hp pada 7,500 RPM dan 55.7 Nm tork maksimum pada 5,250 RPM. Itu adalah sebaran yang luas sebanyak 2,250 RPM antara tork dan kuasa maksimum memastikan pecutan yang pantas apabila bergerak.

Walau bagaimanapun, kemas kini utama terletak pada ciri elektronik. Sebagai permulaan, kini terdapat kawalan jelajah (cruise control) yang merupakan tambahan yang dialu-alukan untuk perjalanan jarak jauh. Paparan meter TFT 7-inci berwarna penuh kini mempunyai navigasi Garmin. Pencucuhan tanpa kunci, kawalan cengkaman, ABS dikekalkan. Model Jepun mempunyai handel dan tempat duduk yang dipanaskan.

Ciri-ciri lain termasuk penghalang angin yang tinggi, tempat duduk yang selesa, ruang simpanan bawah tempat duduk yang besar dan banyak lagi. Pemilik Yamaha TMAX 560 2024 di Jepun boleh memilih beg pelana dan top boks, tetapi ia mungkin tidak tersedia untuk pasaran kami. Namun satu perkara yang pasti ialah ia akan mengambil masa yang agak lama untuk tiba di sini.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube