Bikesrepublic

Vespa Menang Di Mahkamah Setelah Syarikat Cina Meniru Reka Bentuknya

Vespa ni adalah ikon dari semua aspek. Bukan hanya dari segi reka bentuk, tapi juga sebab syarikat tu sendiri dah wujud sejak tahun 1946, dan motosikal Vespa pun tak banyak berubah dalam reka bentuk sejak tahun tu.

Nilai jenama Vespa pun dah naik juga dalam dua tahun je, naik sebanyak 19%!

Mengikut Interbrand, firma penilai jenama global, Vespa dah melepasi nilai 1 billion Euro, dan pada tahun 2022, Vespa jadi penyumbang utama kepada kewangan Piaggio Group dengan pertumbuhan hasil jualan naik sebanyak 30%.

Di bawah pimpinan Piaggio dalam beberapa dekad terakhir, Vespa dikelola dengan pendekatan yang bijak, dengan menyelitkan peningkatan teknikal di dalam motosikal dengan sentuhan reka bentuk yang klasik, baik untuk model GTS yang premium mahupun model yang lebih kecil, seperti Primavera. Akibatnya, Vespa tak hanya mengekalkan daya tarikan klasik dan nostalgic, tetapi juga memastikan kebolehgunaan, kebolehpercayaan, dan keselamatan.

Baru-baru ini, status ikonik Vespa mendapat pengiktirafan rasmi daripada Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (CJEU), dengan mengesahkan bahawa reka bentuk Vespa adalah unik dan tak boleh ditiru, menjadikannya mudah dikenali di seluruh Eropah.

Keputusan mahkamah ini mengakhiri pertikaian undang-undang selama 10 tahun antara Piaggio Group dan Zhejiang Zhongneng Industry Group dari China yang mengeluarkan skuter ZNEN, tiruan terang Vespa.

Pada tahun 2014, Pejabat Harta Intelek Kesatuan Eropah (EUIPO) mengiktiraf keunikan reka bentuk Vespa dan memberikan status cap dagang kepadanya. Namun, pada tahun 2018, Zhejiang Zhongneng Industry Group berjaya membatalkan cap dagang Vespa itu di mahkamah selepas memperkuatkan kedudukan mereka di Eropah dengan pembelian jenama Moto Morini.

Sebagai hasilnya, EUIPO membatalkan keputusan awalnya dan memberikan kebebasan kepada syarikat China ini untuk menghasilkan dan menjual skuter ZNEN mereka (dilihat di bawah).

Sebagai tindak balas, Piaggio Vespa melancarkan pertahanan yang gigih dan mengemukakan rayuan ke CJEU untuk mendaftarkan semula reka bentuk Vespa sebagai cap dagang. Mahkamah Kesatuan Eropah kini memihak kepada Piaggio Vespa, menjadikan ZNEN scooter tidak layak untuk diimport dan dijual di mana-mana di Eropah.

Kemenangan undang-undang menyamai kemenangan yang serupa untuk Vespa pada tahun 2020 dimana ia menentang imitator China lain, Chen Huang, yang juga menghasilkan salinan Vespa (diatas).

Kejayaan-kejayaan ini menunjukkan komitmen Vespa dalam melindungi identiti uniknya, sikap yang mungkin akan diteruskan untuk mempertahankan keunikan ikoniknya di pasaran global yang lain.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan