CEO BMW Motorrad, Markus Flasch, menyatakan bahawa syarikat itu tidak begitu berminat untuk menghasilkan motosikal elektrik atau motosikal lasak elektrik. Walaubagaimanapun, skuter elektrik masih diteruskan.
Dalam temubual dengan laman web AS, Common Tread, Flasch menerangkan beberapa rancangan BMW Motorrad, termasuk untuk motosikal superbike masa depan mereka.
“Anda boleh teruja untuk melihat sesuatu yang lebih kecil daripada 1000 cc [S 1000 RR]. Tetapi masih terlalu awal untuk membincangkannya.” Walaubagaimanapun, enjin empat silinder sebaris akan kekal pada 1000cc untuk rangkaian S 1000 iaitu S 1000 RR/M 1000 RR, S 1000 R/M 1000 R, S 1000 XR/M 1000 XR.
Oleh itu, superbike yang lebih kecil tersebut mungkin berasal dari rangkaian F 900, bahkan rangkaian G 310.
Flasch tidak mahu mengikut saingannya Triumph dan Ducati yang telah menceburi segmen motocross dan enduro, memandangkan produk BMW Motorrad sudah merangkumi banyak bidang. “Kami membuat keputusan ini dengan berbincang dengan pelanggan dan rangkaian pengedar kami, dan buat masa ini, kami memilih untuk tidak meneruskan laluan ini,” katanya kepada Common Tread.
Kembali kepada motosikal elektrik, BMW buat masa ini tidak akan menghasilkan motosikal elektrik, kerana Flasch menyatakan maklum balas pelanggan juga menjadi asas keputusan tersebut. Sebaliknya, mereka akan meneruskan dengan skuter elektrik, memandangkan rangkaian CE memimpin segmen 11 kW dan ke atas.