Bikesrepublic

Suzuki Bangunkan VVT untuk Enjin Kecil

Suzuki sedang membangunkan sistem VVT (variable valve timing/pemasaan injap boleh ubah) untuk enjin kecil.VVT dan pengangkat injap boleh ubah (VVL) bukanlah teknologi baharu kerana banyak pengeluar sudah menggunakannya dalam produk mereka, tetapi sistem Suzuki nampaknya untuk enjin 250cc. Ini memberi petanda baik kerana terdapat sama ada motosikal berkapasiti besar dan berkapasiti kecil menggunakannya tetapi tiada dalam segmen 250cc.

Sistem Suzuki pada asasnya serupa dengan VVA (Variable Valve Actuation) Yamaha yang digunakan pada skuter NVX, Y16ZR dan YZF-R15. Ia menggunakan aci sesondol dengan dua profil sesondol, satu untuk julat RPM rendah dan aplikasi pendikit yang kecil, serta satu lagi profil sesondol yang dikunci pada RPM yang lebih tinggi atau pembukaan pendikit yang besar.

Oleh itu, ia adalah yang terbaik untuk dua alam: Tork RPM rendah dan pertengahan yang baik dengan kuasa maksimum yang tinggi. Sebaliknya, jurutera terpaksa memilih satu ciri: Samada tork RPM rendah, atau tork julat pertengahan, atau kuasa maksimum yang tinggi.Pengunaan VVT juga membolehkan enjin menghasilkan pelepasan ekzos yang lebih bersih kerana ia mengurangkan bahan api yang tidak terbakar.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pembangunan Suzuki tertumpu pada enjin 248cc berkembar selari. Aplikasi paten menunjukkan enjin dengan bahagina bawah yang sama, serta kepala silinder dengan aci sesondol tunggal didorong oleh rantai yang dipasang di tengah. Ia adalah enjin sama yang digunakan pada GSX-250R dan V-Strom 250.

Enjin ini yang diperbesarkan kepada 298cc turut digunakan oleh rakan kongsi Suzuki Haojue di China. Haojue ialah firma yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan V-Strom 250 dan GSX-250R.

Buat masa ini, Suzuki tidak mempunyai sebarang model di antara banjaran model GSX-R125 dan 650cc (V-Strom 650, SV650) di Amerika Syarikat kerana kawalan pelepasan ekzos, jadi rangkaian motosikal 250cc dengan VVT membolehkan Suzuki memasukki semula pasaran tersebut.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan