Bikesrepublic

SPY SHOT: KTM 990 Duke Jalani Ujian, Lancar 2023

Populariti KTM semakin meningkat naik sejak syarikat motosikal Austria itu memperkenalkan enjin parallel-twin LC8 kompak pada 2017.

Sejak itu, enjin 790cc itu telah pun berevolusi kepada 889cc sebelum KTM menaik taraf  enjin tersebut dengan versi ‘R’ yang menyaksikan kuasa dinaikan dari 105hp kepada 119hp.

Bagaimanapun, KTM tak bercadang untuk berhenti disitu sebaliknya ‘enjin LC8 890cc itu sekali lagi akan menjalani evolusi.

‘Spy shot’ terbaru yang diambil di kilang KTM yang terletak di Mattighofen mengesahakn perkara ini apabila memaparkan jentera ‘naked’ terbaru yang didakwa sebagai KTM 990 Duke.

Seperti namanya, KTM 990 Duke ini akan digerakan enjin parallel-twin LC8 990cc yang dibangunkan daripada platform 889cc sedia ada, namun dengan ‘bore’ dan ‘stroke’ yang lebih besar dan panjang.

Berdasarkan foto dikongsikan, 990 Duke bukan hanya akan tampil dengan enjin baharu malah rekaan dan spesifikasi yang berbeza berbanding generasi 890.

Meskipun 990 Duke bakal menawarkan perubahan besar namun dijangkakan enjin LC8 itu akan kekal dengan ‘crankshaft’ 285-darjah yang berupaya menghasilkan ‘firing interval’ yang menyamai enjin V-Twin 75-darjah.

Dengan enjin yang lebih besar, 990 Duke ini juga dijangka menawarkan kuasa lebih 130hp.

Namun, 990 Duke ini juga dijangka didatangkan dengan kerangka baharu yang lebih ringan dan kompak termasuk panel badan yang berbeza. Bahagian kerangka belakang juga tampak lebih terdedah.

Walaupun lampu depan nampak menarik – seakan menyamai GSX-S1000 – namun difahamkan itu bukanlah rupa sebenar yang akan diguna pakai.

Buat masa ini maklumat lebih terperinci beserta spesifikasi masih lagi samar namun melihat kepada pembangunan model terdahulu, 990 Duke ini dijangka akan didedahkan lewat tahun ini sebelum dilancarkan secara rasmi pada 2023. – CycleWorld

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube