Bikesrepublic

Prototaip Husqvarna Svartpilen 801 Didedahkan

Anda mungkin masih ingat yang kami pernah menyiarkan berita mengenai Husqvarna Vitpilen 901 sebelum ini. Ternyata kami tersilap kerana prototaip Husqvarna Svartpilen 801 telah didedahkan.

Sebelum ini, terdapat video acah yang mendorong video “suntingan penuh” pada 5 Mac. Ia menunjukkan sebuah motosikal yang ditunggang di atas di atas permukaan ais, serta dilengkapi dengan tayar berpancang. Apapun, ia mengesahkan ketibaan Svartpilen/Vitpilen yang lebih besar.

Husqvarna Vitpilen 901 is (Finally) Coming?

Video baharu yang dipanggil “A tale of dirt and ice” menunjukkan prototaip Husqvarna Svartpilen 801 secara keseluruhannya di atas tasik beku dan trek tanah.

Husqvarna berkata motosikal itu akan mempunyai keberatan kira-kira 181kg, walaupun ia tidak menyatakan samada ini ialah keberatan kering atau basah. Enjinnya yang dikongsi dengan 790 Duke menghasilkan 103.6 hp. Itu sebenarnya lebih tinggi sedikit daripada 103.3 hp yang terdapat pada 790 Duke.

Husky kini dimiliki oleh Pierer Mobility Group, yang juga memiliki KTM, antara jenama lain. Oleh itu, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa motosikal yang akan datang ini berkongsi asas yang sama dengan 790 KTM, seperti model lain dalam barisan Husqvarna. Contohnya, Svartpilen 401 dan Vitpilen 401.

Oleh itu, enjin LC8c silinder berkembar akan dipasang pada rangka keluli. Lengan ayun yang sama juga muncul dalam video. Perbezaan utama di sini ialah subframe, kemungkinan berlainan bentuk bagi memudahkan tunggangan flattrack dalam video. Dan sudah tentu, fork WP Apex digunakan memandangkan WP Suspension juga milik Pierer Mobility.

Di segi ciri elektronik, motosikal ini mungkin termasuk mod Supermoto ABS yang membolehkan penunggang meluncur roda belakang. Penunggang dalam video itu boleh dilihat melakukan aksi sedemikian. Kita juga boleh menantikan skrin TFT dengan sambungan multimedia, kawalan cengkaman, quickshifter, dan sebagainya seperti dengan 790 Duke.

Husqvarna berkata, “Model kelas pertengahan serba baharu ini telah direka bentuk untuk memberikan gabungan prestasi, ketangkasan dan gaya terkini yang berkuasa untuk menunggang ke tahap yang lebih tinggi.

“Kepelbagaian Svartpilen 801 dipertingkatkan lagi dengan bantuan penunggang elektronik terkini, termasuk Easy Shift [quickshifter atas/bawah] untuk penukaran gear yang lancar, sebagai standard.”

Jadi apa yang seterusnya? Pendedahan penuh tahap global akan dibuat pada 19 Mac 2024. Dan sudah tentu, Vitpilen 801 pasti akan menyusul dalam masa terdekat.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube