Bikesrepublic

Pemilik F1 Liberty Media Hampiri Pembelian MotoGP

Pemilik F1, Liberty Media dikatakan hampir membuat kesimpulan untuk membeli MotoGP daripada pemilik hak semasa, Dorna dengan harga lebih €4 bilion (RM20.5 bilion).

The Financial Times melaporkan bahawa kedua-dua Liberty Media dan Dorna sedang dalam perbincangan eksklusif untuk menyatukan kejuaraan perlumbaan kereta dan motosikal terulung dunia di bawah satu payung.

Liberty telah menang terhadap bidaan lain termasuk satu daripada TKO yang memiliki UFC dan WWE. Terdapat satu lagi bidaan daripada Qatar Sports Investments yang juga merupakan pemilik kelab bolasepak Paris-Saint Germain, yang telah mengadakan perbincangan dengan Bridgepoint.

Bridgepoint, bersama Lembaga Pelaburan Pelan Pencen Kanada ialah pemegang saham Dorna, di mana Carmelo Ezpeleta bekerja sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO). Dorna bukan sahaja memiliki MotoGP, malah MotoE dan World Superbike juga.

Bagaimanapun, perjanjian itu akan diteliti oleh pengawal selia persaingan sekiranya ia berlaku. Kesatuan Eropah mempunyai undang-undang persaingan untuk menghalang syarikat daripada mewujudkan kartel dan monopoli. (Malaysia mempunyai Akta Persaingan Malaysia, 2010 yang berkuat kuasa pada 1 Januari 2012, tetapi tiada siapa yang nampaknya menguatkuasakannya.)

Sebagai contoh, CVC Capital Partners pernah memiliki kedua-dua F1 dan MotoGP tetapi terpaksa menjual MotoGP kerana undang-undang persaingan di Eropah.

Satu kelebihan untuk MotoGP mungkin ialah Liberty Media telah membantu pertumbuhan F1 sejak mengambil alih daripada CVC Capital Partners pada 2017.

Beberapa program mereka termasuk siri Netflix ‘Drive To Survive’ telah meningkatkan lagi jumlah peminat sukan itu, selain mengakui dan menggunakan kuasa media sosial. Kalendar F1 juga telah berkembang menjadi termasuk perlumbaan di Las Vegas, Miami, Jeddah dan Doha.

The Financial Times melaporkan bahawa keuntungan operasi F1 pada 2023 ialah USD392 juta (RM1.85 bilion), peningkatan 64% daripada 2022. Hasil meningkat daripada USD2.5 bilion (RM11.84 bilion) kepada USD3.2 bilion (RM15.15 bilion).

Sebaliknya, hasil Dorna ialah €483 juta (kira-kira RM2.5 bilion) pada 2023.

Laporan itu mendakwa bahawa pengumuman perjanjian antara Liberty Media dan Dorna boleh dibuat seawal minggu depan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan