Bikesrepublic

Motosikal Guna Plat “Fancy” Ditahan JPJ

Penggunaan nombor plat terlampau fancy merupakan antara kesalahan dilakukan oleh penunggang motosikal dalam Op Lejang yang dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di susur masuk Plaza Tol Senawang di sini malam tadi.

Operasi selama lima jam bermula pukul 12 tengah malam itu diadakan dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan, Polis Diraja Malaysia dan Majlis Bandaraya Seremban dengan memberi tumpuan kepada penunggang motosikal bagi mengekang aktiviti lumba haram.

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, ramai yang beranggapan penggunaan nombor pendaftaran mengikut spesifikasi tidak penting daripada segi keselamatan jalan raya.

“Dalam operasi ini, kami menemukan pelbagai jenis nombor plat yang menyalahi peraturan termasuk ada yang berkilat, ada hanya sebesar dua jari, malah ada juga pemilik motosikal yang berani menunggang tanpa mempamerkan langsung nombor pendaftaran.

“Jika berlaku kemalangan, ia akan menyusahkan pihak berkuasa untuk melakukan siasatan sama ada pemilik motosikal yang melanggar atau dilanggar,” katanya.

Jelas Hanif Yusabra, tindakan mereka juga seolah-olah cuba mengaburi mata pihak berkuasa jika dikesan melakukan kesalahan seperti melanggar lampu isyarat atau melakukan aksi berbahaya.

“Sebanyak 68 motosikal diambil tindakan oleh JPJ atas pelbagai kesalahan termasuk ubah suai ekzos dan penggunaan nombor plat fancy.

“Selain itu, sebanyak 102 notis  telah dikeluarkan termasuk menyita lima motosikal dan 89 saman,” katanya. 

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube