Bikesrepublic

Monopoli Puspakom Berakhir pada September 2024

Kerajaan telah mengumumkan sebelum ini bahawa monopoli Puspakom (Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer) sebagai penyedia perkhidmatan pemeriksaan kenderaan komersial wajib akan berakhir pada September 2024, apabila konsesinya tamat pada 31 Ogos.

Justeru, pihak yang berminat untuk menawarkan perkhidmatan tersebut dipelawa untuk menghantar permohonan mereka pada suku pertama 2025. Bengkel ini perlu melantik pekerja yang memenuhi syarat kelayakan, serta menggunakan peralatan pemeriksaan berkomputer yang diluluskan oleh JPJ. .

Menterinya Pengangkutan, Anthony Loke turut menegaskan bahawa kerajaan tidak akan memberikan bantuan dalam menyediakan kemudahan tersebut. “Kami tidak akan membelanjakan wang untuk membina sistem mereka,” katanya.

Loke juga menyatakan bahawa isu penyedia perkhidmatan tunggal, selain masa menunggu pemeriksaan yang panjang, telah wujud selama bertahun-tahun.

“Kenderaan besar, lori dan bas tergendala berjam-jam. Terdapat aduan bahawa beberapa negeri hanya mempunyai satu pusat perkhidmatan.

Bagaimanapun, kerajaan menegaskan bahawa mereka tidak menutup Puspakom. Sebaliknya, mereka ingin mewujudkan persaingan sihat di sektor pemeriksaan kenderaan mandatori. Kabinet semasa memutuskan untuk tidak memperbaharui konsesi bagi membuka sektor itu kepada semua pihak yang layak untuk menjalankan pemeriksaan bagi pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Menteri Pengangkutan Malaysia telah berkata bahawa langkah sedemikian “membolehkan persekitaran perkhidmatan yang lebih kompetitif dan memudahkan semua rakyat Malaysia.”

Puspakom telah menikmati monopoli selama tiga dekad walaupun wujudnya undang-undang anti-monopoli, kerana anak syarikat DRB-HICOM ini telah ditubuhkan pada tahun 1994 oleh kerajaan pada masa itu.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube