Bikesrepublic

Keeway TX450R Menanda Bab Baru Untuk Pengeluar Moto China

Kita di Malaysia ni mungkin dah biasa dengan pelbagai jenis Keeway – skuter, kapcai, dan sebagainya. Tapi gambar-gambar yang korang nampak ni menandakan satu perubahan besar dari Keeway yang kita tahu dan kenali.

Dikenali sebagai TX450R, motosikal yang berinspirasi perlumbaan rally ni menandakan satu babak baru bagi pengeluar motosikal China ni.

Reka bentuk dia taklah betul-betul baru, kita dah tengok reka bentuk yang diilhamkan oleh perlumbaan ni dengan Yamaha Tenere 700 dan Aprilia Tuareg 660.

Dan macam biasa dengan semua benda yang popular, bolehlah jangka pengeluar motosikal China ni nak mengambil kesempatan dari fesyen yang tengah hit tu.

Keeway ni adalah jenama di bawah konglomerat China, Qianjiang Motors, atau lebih dikenali sebagai QJ Motor. Dan TX450R ni pertama kali ditunjukkan kat EICMA show di Milan tahun ni.

Reka bentuk yang jelas diilhamkan oleh perlumbaan ni memang nampak lasak gila, macam sesuai je nak bawak lintas padang pasir atau hutan belantara. Tapi takde la sekadar cantik mata je, dia pun ada teknologi moden jugak, macam headlight penuh LED, skrin TFT berwarna penuh yang besar, rangka dua dulang aluminium serta fork Fast Race yang boleh disetel sepenuhnya.

Suspensi perlumbaan ni juga dikawal oleh monoshock berkemampuan multi-linkage yang menawarkan travel yang mengagumkan, iaitu 280mm, tanda yang jelas apa fungsi sebenar motosikal ni.

Kuasa enjin satu silinder 449cc menghasilkan 42hp pada 8000rpm dan 38Nm tork. Urusan tukar gear diuruskan oleh kotak gear 6-kelajuan, manakala saiz roda depan 21-inci dan belakang 18-inci.

Kuasa berhenti diberi oleh caliper Nissin.

Yang menariknya, motosikal ni ada tiga tangki minyak yang diletakkan di kawasan yang berbeza untuk menyediakan imbangan yang optimum. Kapasiti tangki minyak ialah 28 liter.

Belum lagi diketahui bila motosikal ni akan dijual dan samada ia akan ditawarkan untuk pasaran Malaysia ke tidak. Sebenarnya, tak banyak yang kita tahu tentang motosikal ni, kecuali fakta yang dia nampak sangat cool.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube