Bikesrepublic

BMW Mengumumkan Model Terbaru R12 dan R12 nineT Untuk Tahun 2024!

Selepas beberapa bulan jangkaan dan ramalan tentang apa yang bakal hadir, BMW akhirnya mendedahkan motosikal terbaru untuk tahun 2024 – R12 dan R12 nineT. Kedua-dua motosikal ini berkongsi enjin 1,170cc yang sama tetapi mempunyai ciri-ciri yang berbeza, dengan R12 nineT direka sebagai roadster klasik untuk pemanduan dinamik di jalan desa dan R12 sebagai cruiser klasik untuk pemanduan santai. 

Roadster dan Cruiser Klasik dengan Sentuhan Warisan

BMW R nineT diperkenalkan pada tahun 2013, melambangkan perbezaan dari roadster konvensional dengan reka bentuk motosikal klasik, teknologi moden dan ciri-ciri penyesuaian. 

R12 nineT yang baru meneruskan warisan ini, merangkumi “Semangat nineT,” bertujuan untuk mengikuti jejak kejayaan pendahulunya sambil menggambarkan penampilan arketype, ketahanan masa, dan pelbagai pilihan penyesuaian. Sementara itu, R12 memaparkan “Semangat Mudah,” mempersembahkan dirinya sebagai cruiser klasik untuk pemanduan santai.

Kebebasan Pemilihan dalam Reka Bentuk dan Penyesuaian

Model R12 nineT dan R12 adalah roadster dan cruiser klasik yang menggabungkan ciri-ciri asli enjin boxer dengan teknologi inovatif dan konsep modular untuk penyesuaian maksimum. Tumpuan semasa reka bentuk adalah kepada kesederhanaan dan perhatian terhadap butiran, menghasilkan motosikal dengan daya tarikan emosional yang kuat.

Enjin Boxer Asli dengan Ciri Moden

Nadi R12 nineT dan model R12 adalah enjin boxer yang asli dan kukuh, dengan kotak udara yang direka semula dan silencer belakang aliran berganda. Enjin boxer berpendingin udara/minyak, dengan kapasiti 1,170cc, memberikan kuasa 109 hp pada 7,000 rpm dalam R12 nineT dan 95 hp pada 6,500 rpm dalam R12. Sistem ekzos “Twin Pipe” dipasang di sebelah kiri, menambah sentuhan sporty klasik kepada peminat roadster dan cruiser.

Frame Tubular Bridge Steel yang Dinaik Taraf

Satu lagi ciri utama model baru adalah bingkai ruang tubular bridge steel satu bahagian yang sepenuhnya baru. Frame ini berbeza dari siri R nineT sebelumnya. Bingkai baru ini tidak hanya mengurangkan berat tetapi juga memberikan penampilan yang lebih bersih dan klasik. Frame belakang, juga terbuat dari keluli berongga, dipautkan ke frame utama.

Ciri-ciri Moden untuk Rasa Klasik

R12 nineT dilengkapi dengan instrumen bulat klasik untuk kelajuan dan rpm, port USB-C di sebelah kiri, dan soket 12V di sebelah kanan untuk rangkaian berbimbit. Instrumen bulat ini terus menyokong penyesuaian dengan berkomunikasi melalui LIN-Bus dan memisahkan unit kawalan dan paparan. Peralatan standard untuk R12 yang baru terhad kepada pemerhati kelajuan, tetapi takal rpm boleh dipasang semula dengan aksesori motosikal BMW yang tulen.

Pandangan ringkas:

– Reka bentuk klasik dan puristik sebagai roadster dan cruiser.

– Enjin boxer 2-silinder yang berpendingin udara/minyak.

– Kerja tangan dengan perhatian terhadap butiran.

– R12 nineT dengan 109 hp pada 7,000 rpm dan 115 Nm pada 6,500 rpm.

– R12 dengan 95 hp pada 6,500 rpm dan 110 Nm pada 6,000 rpm.

– Sistem ekzos di sebelah kiri dengan dua silencer dan hujung konikal.

– Kotak udara baru, kini terpadu di bawah tempat duduk.

– Bingkai ruang tubular satu bahagian dengan bingkai belakang dipautkan.

– Fork teleskopik terbalik di bahagian depan dan lengan ayun Paralever dengan pemacu peredam getaran belakang yang diubah suai.

– Caliper brek monoblok 4-piston terpasang secara radial, paip brek fleksibel keluli, dan cakera brek terapung berukuran 310 mm.

– Sistem brek yang kuat bersama dengan BMW Motorrad ABS Pro untuk brek selamat, malah ketika memotong.

– Pilihan penyesuaian disesuaikan melalui aksesori motosikal BMW tulen yang terkenal dengan kualiti premium mereka.

– Mod pemanduan standard “Rain,” “Road,” dan “Dynamic” dalam R12 nineT dan “Roll” dan “Rock” dalam R12.

– DTC (Kawalan Traction Dinamik) dan kawalan tork brek enjin sebagai standard.

– Instrumen bulat klasik baru, serta USB-C dan soket 12 V. Paparan digital tersedia sebagai peralatan pilihan dari kilang.

– Unit lampu LED yang kuat dan Headlight Pro yang boleh disesuaikan tersedia sebagai peralatan pilihan dari kilang.

– Keyless Ride adalah standard.

– Tiga pilihan cat menarik untuk penampilan sebagai Classic Roadster dan Classic Cruiser.

– Sederet pilihan peralatan pilihan yang disesuaikan dari kilang melalui aksesori motosikal BMW tulen, yang terkenal dengan kualiti premium mereka.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube