Bikesrepublic

Benelli BKX 300 Disesuaikan Untuk Pengunggang Yang Kurang Berpengalaman

Pada tahun 2024, Benelli akan meluaskan rangkaian pengembaraannya dengan memperkenalkan model baru yang disesuaikan untuk penunggang yang kurang berpengalaman – Benelli BKX 300. Yang lebih menarik, peminat juga boleh menantikan versi ‘S’ BKX 300, yang menampilkan reka bentuk bergaya motard.

Kedua-dua Benelli BKX 300 dan BKX 300 S berkongsi asas teknikal yang sama, berpusat pada enjin silinder tunggal Benelli yang diperbaharui dari 250cc. Pengeluaran enjin telah ditingkatkan kepada 292.4cc, dicapai melalui peningkatan bore kepada 78mm. Peningkatan ini disertai dengan pengemaskinian transmisi, peningkatan diameter injap masuk dan keluar, revisi reka bentuk bilik pembakaran, dan pengenalan poros imbangan kontra baru yang bertujuan meningkatkan kelincahan pemanduan dan mengurangkan getaran.

Penambahbaikan tambahan termasuk enjin ekzos yang direka semula dengan manifold yang lebih panjang untuk meningkatkan sebaran tork, dan clutch slipper yang dimasukkan dalam spesifikasi, menyumbang kepada pengurangan rintangan tuas dan peralihan gear yang lebih lancar. Hasil daripada peningkatan pada sistem penggerak kuasa ini adalah pengeluaran enjin yang boleh diterima sebanyak 29bhp dan tork 24Nm, yang berkekalan sepanjang kapasiti tangki bahan api 13 liter.

Platform teknikal yang sama juga diteruskan ke bahagian kerangka, menampilkan rangka berkembar keluli yang kukuh. Fork hadapan terbalik 41mm, menyediakan 180mm perjalanan roda, dipadankan dengan monoshock boleh atur pra-beban pada bahagian belakang dengan jarak perjalanan yang sama. BKX 300 mempunyai roda hadapan 19 inci dilengkapi dengan cakera brek terapung tunggal 280mm dan caliper empat piston. Sementara itu, roda belakang 17 inci memasukkan cakera 240mm dengan caliper terapung satu piston.

Walaupun BKX 300 dan BKX 300 S berkongsi kemiripan teknikal yang mencolok, perbezaan visual mereka juga ketara. Manakala BKX 300 menampilkan penampilan klasik motosikal pengembaraan, varian S menonjol dengan reka bentuk bergaya motard, ditandai dengan garisan agresif dan reka bentuk badan yang dipelintir untuk meningkatkan manueverabiliti. Model S juga menampilkan ketinggian pemanduan yang lebih rendah iaitu 170mm (berbanding 220mm untuk versi standard) dan stroke suspensi yang dikurangkan pada kedua-dua hujung kepada 150mm. Berat bagi versi S juga dikurangkan dari 165kg kepada 160kg, dan menggunakan roda 17 inci di kedua-dua hujung yang dililit (seperti versi standard) dengan tayar Pirelli.

Walaupun maklumat harga belum dinyatakan, Benelli menjangkakan BKX 300 akan berada di pasaran pada separuh kedua tahun 2024, sementara BKX 300 S dijangka akan tiba pada pertengahan tahun 2024. Peminat pengembaraan dan motard dapat menantikan kedatangan tambahan menarik ini dalam pelbagai pilihan model Benelli.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube