Bikesrepublic

Rasmi! Liberty Media Peroleh MotoGP pada Hujung 2024

Berita rasmi! Liberty Media akan peroleh MotoGP menjelang akhir tahun 2024 daripada Dorna.

Seperti yang kami laporkan sebelum ini, Liberty Media yang kini memiliki Formula 1 (F1) akan membayar €4.2 bilion (RM21.34 bilion) untuk perolehan itu. Walau bagaimanapun, perjanjian itu bukanlah pengambilalihan sepenuhnya tetapi hanya 86% daripada Dorna, manakala baki 14% kekal dengan Dorna.

Dorna Sport S.L. kini memegang hak televisyen untuk kejohanan MotoGP serta Kejuaraan Superbike Dunia (WSBK). Mereka juga terlibat dalam pengurusan dan pemasaran beberapa kejohanan motosikal lain termasuk Spanish Road Racing Championship (CEV), British Superbike Championship (BSB), Trials World Championship (Dalam dan Luar).

Perkembangan yang menakjubkan ini akan menyatukan siri sukan permotoran dua roda terulung dunia dengan siri empat roda terulung dunia.

Pihak pengurusan Dorna tidak ditukar pada masa ini kerana diumumkan bahawa Dorna akan kekal sebagai syarikat kendalian bebas. Oleh itu, Carmelo Ezpeleta akan kekal sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Dorna, dan pasukannya akan terus menjalankan perniagaan dari Madrid, Sepanyol. Selain itu, Dorna akan menjadi sebahagian daripada saham penjejakan Kumpulan Formula Satu Liberty Media.

“Kami sangat teruja untuk mengembangkan portfolio kami bagi aset sukan dan hiburan langsung terkemuka dengan pemerolehan MotoGP,” kata Greg Maffei, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Liberty Media. “MotoGP ialah liga global dengan pangkalan peminat yang setia, bersemangat, perlumbaan yang menawan dan profil kewangan menjana aliran tunai yang tinggi. Carmelo dan pasukan pengurusannya telah membina tontonan sukan yang hebat yang boleh kami kembangkan kepada khalayak global yang lebih luas.

Perjanjian itu akan diselesaikan pada penghujung 2024 dan tertakluk kepada penerimaan pelepasan dan kelulusan oleh pihak berkuasa undang-undang persaingan dan pelaburan asing dalam pelbagai bidang kuasa. Inilah sebabnya Liberty Media tidak memperoleh 100% kepentingan Dorna dalam MotoGP, supaya tidak dihalang oleh pengawal selia anti-pertandingan (anti-monopoli).

Sememangnya berita itu mendapat banyak komen daripada netizen walaupun majoritinya negatif. Tema yang paling jelas ialah kegusaran MotoGP bakal bertukar menjadi satu lagi sarkas F1. Walau bagaimanapun, marilah kita diingatkan bahawa F1 telah berkembang dengan pesat sejak Liberty Media memperolehnya daripada CVC Capital Partners pada 2017.

Akhir kata, mari kita lihat apa yang Liberty Media sediakan untuk MotoGP untuk musim depan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube