Bikesrepublic

Kes Pegawai Kanan Polis Langgar Mati Pelajar Dipindah ke Mahkamah Tinggi

Kes pegawai kanan polis yang didakwa melanggar dan menyebabkan kematian seorang pelajar dipindahkah ke Mahkamah Tinggi Ipoh, bagi perbicaraan tatacara jenayah.

Pegawai kanan itu yang berpangkat Penolong Superintendan (DSP) didakwa membunuh seorang pelajar Tingkatan 5 yang juga calon peperiksaan SPM pada 5 Disember 2023.

Majistret S. Punitha membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz untuk memindah dan membicarakan kes itu di Mahkamah Tinggi, mengikut Seksyen 177A(1) Kanun Tatacara Jenayah.

Bagaimanapun, tarikh untuk kes itu disebut di Mahkamah Tinggi belum diputuskan.

Pada 18 Disember tahun lalu, Mohd Nazri dituduh menyebabkan kematian Muhammad Zaharif Affendi Muhd Zamrie, 17, di Jalan Taman Jati 1, berhampiran SMK Jati, dalam daerah Kinta, di sini, antara jam 12.05 tengah hari hingga 12.40 tengah hari, 15 Disember lalu.

Dalam kejadian tragis itu, Mohd. Nazri yang sedang menunggu untuk mengambil isterinya yang merupakan seorang guru di sekolah mangsa, naik berang apabila mendengar Zaharif “rem” enjin motosikal kawannya.

Nazri didakwa telah mengejar mangsa sejauh satu kilometer sebelum melanggar mangsa yang menyebabkannya cedera parah di bahagian dada dan perut. Kakak mangsa, yang merupakan seorang jururawat berada berdekatan dengan kawasan kemalangan memberikan bantuan pernafasan kecemasan (CPR) kepada adiknya yang separuh sedar.

Malangnya, mangsa meninggal dunia oleh pasukan ambulans yang sampai kemudian.

Isteri orang yang didakwa berkata bahawa suaminya seorang yang “panas baran dan tidak boleh mendengar orang rem motosikal.”

Kesalahan Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati, atau penjara minimum 30 tahun dan tidak melebihi 40 tahun, dan jika tidak dihukum mati hendaklah juga dihukum dengan tidak kurang daripada 12 sebatan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube