Bikesrepublic

Keputusan Sambung Kembali Pencarian MH370 Diketahui Mei Ini

Keputusan untuk menyambung kembali pencarian pesawat MH370 akan diketahui pada bulan Mei ini. Keputusan akan dibuat selepas pertemuan dengan Ocean Infinity.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, beliau sendiri akan bertemu dengan wakil firma penerokaan dasar laut itu bagi membincangkan mengenai kontrak dan cadangan misi pencarian itu. Kementeriannya sudah mengadakan temujanji dengan Ocean Infinity untuk mereka membentangkan cadangan.

Kementerian Pengangkutan akan membuat kertas cadang kepada Jemaah Menteri selepas itu.

Anthony Loke juga menegaskan bahawa prinsip pencarian adalah “tidak jumpa, tiada bayaran (no find, no fee). Cadangan ini perlu diluluskan oleh Kabinet kerana terdapat implikasi dan janjian kewangan jika terjumpanya pesawat.

Ocean Infinity pernah membuat pencarian di Lautan Hindi daripada 2017 sehingga misi pencarian diberhentikan pada 2018.

Namun pada awal Mac, syarikat berpangkalan di Texas, Amerika Syarikat (AS) itu mendakwa mempunyai bukti saintifik baharu mengenai lokasi terakhir pesawat MH370.

Loke berkata, setakat ini, pihaknya menunggu cadangan daripada Ocean Infinity terlebih dahulu, terutama fokus carian mereka barulah sebarang keputusan dibuat.

Pesawat MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014, sebelum ia diumumkan berakhir di Lautan Hindi.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan