Bikesrepublic

JSPT Siasat Juruiring Hentikan Lori dengan Mengejut

JSPT (Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik) Bukit Aman sedang menyiasat tindakan seorang juruiring (escort) yang memberhentikan sebuah lori dengan cara mengejut.

Pengarah jabatan tersebut, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata pihaknya mengambil maklum berhubung kejadian itu. “Pihak JSPT akan siasat kejadian yang berlaku dan daripada segi pematuhan kepada prosedur operasi standard,” katanya kepada Harian Metro.

Kejadian itu tular selepas satu klip berdurasi 35 saat dipercayai rakaman kamera papan pemuka lori tersebut dimuat naik di media sosial.

Video itu menunjukkan seorang juruiring polis memangkah ke hadapan sebuah lori dengan tiba-tiba dan mengarahkan pemandu kenderaan itu berhenti dengan serta-merta. Lori itu dapat diberhentikan tetapi dengan jarak yang amat dekat dengan dua buah motosikal di hadapannya. Juruiring itu sendiri turut berada di dalam keadaan bahaya jika brek lori itu tidak berfungsi dengan baik.

Setiap pengguna jalan raya, tidak kira apa kenderaan sepatutnya peka terhadap jarak membrek kenderaan lain, khususnya untuk kenderaan berat seperti lori dan bas, apatah lagi penguatkuasa yang terlatih seperti polis trafik. Keberatan kenderaan berat menghasilkan momentum (dalam bahasa pasar, “lajak”) yang amat tinggi justeru memerlukan jarak berhenti yang lebih jauh. Tambah lagi, aksi membrek secara mengejut mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan pemandu kehilangan kawalan.

Selain daripada itu, pemandu kenderaan di belakang bas atau lori juga mungkin terkesan kerana mereka tidak dapat melihat lebih jauh ke hadapan melainkan bahagian belakang lori atau bas itu. Pemandu di belakang berpotensi merempuh kenderaan di hadapan dan menyebabkan kemalangan berantai.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube