Bikesrepublic

JPJ Jangka 2 Juta Kenderaan Keluar Dari Lembah Klang Balik Kampung

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menjangkakan lenih dua juta kenderaan akan keluar dari Lembah Klang untuk balik kampung sempenah perayaan Aidilfitri kali ini.

Perkara itu disampaikan Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hassan yang memaklumkan bahawa jumlah kenderaan yang bergerak keluar telah pun bermula sejak Khamis dengan angka itu akan meningkat secara berperingkat hingga hari raya pertama pada 3 Mei ini.

“Dua juta kenderaan akan berada di atas jalan raya menuju ke utara, tengah, timur dan selatan negara.

“Sehubungan itu, JPJ mengadakan Operasi Sempena Musim Perayaan Aidilfitri (Op HRA) 2022 secara bersepadu dengan pelbagai agensi,” jelasnya.

Bagaimanapun, Zailani memberi jaminan operasi dijalankan adalah bagi memastikan pengguna jalan raya mematuhi peraturan di samping memastikan insiden kemalangan dapat dielakan.

“Paling membimbangkan adalah kadar kemalangan dan kematian di wilayah utara yang meningkat 11 peratus iaitu 142 kemalangan dengan 14 kematian berbanding 128 kemalangan dan lima kematian pada 2019, kebanyakannya kenderaan berat.

“Statistik berkenaan adalah jumlah kemalangan dan kematian yang berlaku bukan pada musim perayaan, justeru kita bimbang jumlah kemalangan akan meningkat pada musim perayaan Aidilfitri kali ini,” tambahnya.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube