Bikesrepublic

Honda Amerika Hentikan Penjualan Tiga Model

Honda Amerika hentikan penjualan tiga model, sementara menunggu selesainya penarikan balik. Model-model tersebut adalah 2017-2024 Gold Wing, 2018-2020 CBR600RR, dan 2018-2019 CBR1000RR.

Surat Honda Amerika kepada Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan AS mengatakan syarikat itu telah dibekalkan dengan pam bahan api yang mungkin rosak. Pendesak pam ini mungkin meleding apabila terdedah kepada petrol disebabkan acuan yang tidak betul. Sekiranya ini berlaku, pam menjadi tidak berfungsi dan menyebabkan enjin tidak dapat hidup sama sekali, atau lebih bahaya lagi, terhenti semasa motosikal dalam perjalanan.

Gejala yang mungkin timbul termasuk kehilangan kuasa sekejap-sekejap, enjin terhenti, atau enjin sukar dihidupkan atau tidak sama sekali. Pam itu dibekalkan oleh Denso International America.

Honda berkata 17,374 motosikal mungkin terjejas. Ini mewakili kira-kira 10% daripada jumlah keseluruhan tiga model.

Syarikat itu mula menerima laporan tentang masalah sedemikian sejak Ogos 2019. Peniaga telah melaporkan bahawa motosikal baharu mereka tidak dapat dihidupkan semasa persediaan sebelum penghantaran, dan ini mendorong Honda untuk menyiasat. Menjelang Februari 2024, 142 tuntutan waranti telah didaftarkan.

Tidak lama kemudian, Honda Amerika mengarahkan rangkaian pengedar nasionalnya untuk menghentikan jualan model yang disebutkan di atas, tidak kira baharu atau terpakai, sehingga mereka menggantikan pam bahan api yang terjejas.

Semakan di laman web Honda Big Bike di Malaysia tidak menyebut isu atau kempen panggil balik.

Kita juga harus menyebut bahawa penarikan balik oleh pengeluar tidak semestinya sesuatu yang buruk. Adalah lebih baik bagi kita apabila pihak pembuat membuat langkah sedemikian daripada menutupi isu atau potensi isu yang berpotensi.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube