Bikesrepublic

Hampir 3 Juta Pengguna Muat Turun Aplikasi MyJPJ

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesahkan lebih 2.97 juta rakyat Malaysia telah pun memuat turun aplikasi MyJPJ sejak Februari lalu. 

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim, aplikasi MyJPJ berjalan dengan lancar setakat ini di samping memaklumkan pihaknya turut menggunakan alat Smart Management Enforcement Device (SMED) bagi tujuan pengesanan maklumat pemandu. 

“Bagi pemandu yang mempunyai masalah untuk mempamerkan lesen memandu dan cukai jalan digital, kita akan menggunakan alat SmED dengan membuat pendaftaran identiti (ID) mereka untuk mengakses lesen dan cukai jalan secara digital.

“Justeru saya menyeru kepada seluruh masyarakat untuk memuat naik aplikasi MyJPJ  bagi memudahkan urusan,” jelasnya.

Memetik laporan Utusan Online, Zailani meminta agar pengguna jalan raya merancang jadual perjalanan sempena cuti Aidilfitri. 

“Pengguna juga perlu merancang jadual perjalanan terutama mereka yang akan pulang ke Kelantan yang mana kita jangka akan berlaku kesesakan di Gua Musang susulan penutupan jalan bagi tujuan kerja-kerja pemasangan cerucuk jambatan bagi Projek Lingkaran Tengah Utama (LTU) pakej 3B dan 3C.

“Jadi saya menyeru pengguna untuk tidak hanya bergantung kepada laluan berkenaan kerana masih ada beberapa pilihan laluan untuk masuk ke Kelantan bagi mengelakkan kesesakan,” tambahnya. – Utusan Online

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube