Bikesrepublic

Gabungan Video Kemalangan Pelik yang kami Jumpa di Medsos

Kemalangan motosikal merupakan sesuatu adalah berbahaya dan pastinya tidak menyeronokkan. Kami juga tidak suka mendapat hiburan daripada nasib malang orang lain. Walau bagaimanapun, ada seseorang yang telah menggabungkan video kemalangan yang agak pelik daripada rakaman CCTV dan kamera papan pemuka. Dia kemudiannya tambahkan musik yang rancak serta kesan bunyi, dan, kemalangan yang menakutkan ini bertukar menjadi sesuatu yang lebih pelik, jika bukan lucu.

Montaj video ini telah banyak dikongsi di halaman Facebook dan juga Tik Tok sehinggakan tiada siapa yang tahu siapa pencipta sebenar. Sila maklumkan kepada kami jika anda mengenali pencipta asal montaj ini.

Majoriti kemalangan ini nampaknya telah direkodkan di China, dengan satu pengecualian pada 0:35 iaitu dari Indonesia. Tetapi kesemua mereka menunjukkan kesilapan pengendalian, penilaian yang buruk, dan kurang kemahiran penunggang motosikal terbabit. Namun, ada yang masih sempat menekan butang hon apabila hilang kawalan ke atas kenderaan mereka! Anda juga dapat melihat bahawa tidak ada yang memakai alat perlindungan selain beberapa orang yang hanya bertopi keledar. Kebanyakannya menunggang basikal adalah skuter elektrik dan basikal.

Jadi, jika ada apa-apa yang boleh dipelajari dari video ini:

  • Pakailah alat perlindungan pada setiap masa. Lebih baik memilikinya dan tidak memerlukannya, daripada tidak memilikinya ketika anda memerlukannya.
  • Sentiasa menunggang dalam had anda. Jangan menunggang terlalu laju sehingga pemikiran anda berada 3 minit di belakang.
  • Sentiasa berwaspada. Kenali persekitaran anda. Pandang depan, pandang belakang, pandang kiri, pandang kanan. Fikirkan diri anda sebagai sebuah  radar yang mengimbas 360 darjah. Pupukkan “deria keenam” yang membolehkan anda “perasan” tentang sesuatu yang berdekatan tanpa perlu melihatnya. (Tidak, kami tidak bermaksud hantu, sebaliknya, kenderaan lain.)
  • Sentiasa semak semula tunggangan anda. Fikirkan kembali apa yang anda lakukan semasa anda menunggang kali terakhir. Apakah perkara yang anda ada dalam kawalan, perkara yang tidak anda lakukan, dan bagaimana anda boleh bertambah baik.
  • Sentiasa menunggang dengan sedikit paranoia. Jangan percaya pengguna jalan raya lain secara membuta tuli. Mereka mungkin mahu mengelak lubang, atau terganggu, atau apa-apa lagi di antaranya.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube